Erdőtüzes vízszállító gépjármű állt szolgálatba Nógrádban

Több mint hárommilliárd forint értékben adtak át katasztrófavédelmi feladatokhoz szükséges járműveket december 20-án a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Az összesen nyolcvanhárom, különböző rendeltetésű gépkocsiból három Nógrád megyébe került – közölte a katasztrófavédelem.

Az ünnepségen országban elsőként – és egyelőre egyedüliként – vehette át egy duplafülkés erdőtüzes vízszállító gépjármű prototípusát a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A duplafülkés vízszállító gépjármű a tűzoltóságok többcélú beavatkozó eszköze. Alkalmas vízszegény területeken a gépjárműfecskendők vízutánpótlásának biztosítására, használható egy teljes raj, azaz hat tűzoltó szállítására, de önálló beavatkozó járműként is bevethető, akár erdőtűz oltásához is.

A magyar gyártású gépjármű 7000 literes beépített víztartállyal rendelkezik és egy percenként 400 liter vizet kezelni képes nagynyomású szivattyúval szerelték fel. A balassagyarmati tűzoltóságon állományba helyezendő, de szükség esetén a megyében bárhol bevethető járművet elsőként a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóegységei használhatják majd. A gépjármű közel 140 millió forintba kerül, sorozatgyártása jövőre kezdődik.

A vízszállító gépjármű mellett két elektromos személygépkocsi is a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gépjárműparkját erősíti a jövőben. Az egy feltöltéssel akár háromszáz kilométer megtételére képes, gazdaságosan üzemeltethető járművek a hatósági és ellenőrzési feladatokat végző kollégák munkáját segítik majd. A Nógrád megyébe érkezett két elektromos személygépkocsi összértéke közel 22 millió forint.

Az ünnepségen országos szinten tíz kritikusinfrastruktúra-bevetési egységet, tizenkét szimpla- és egy duplafülkés erdőtüzes vízszállítót, három erdőtüzes cserefelépítménnyel ellátott konténerszállítót, két harminckét méteres és egy negyvenkét méteres mentési magasságú magasból mentőt, valamint ötvennégy elektromos autót adtak át.

 

Kiemelt fotó: A magyar BM Heros Zrt. elsőként legyártott Aquarex D7 típusú, duplafülkés tűzoltóautója már megérkezett a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokságra (Fotó: MTI/Komka Péter)