Erdőtakarítási akciót hirdetett a geopark eresztvényi központja

A geopark munkatársai március 10-ig, vasárnapig bezárólag szemeteszsákot és kesztyűt biztosítanak az eresztvényi központban mindazoknak, akik egy környékbeli kirándulás közben segédkezni kívánnak a szemét összegyűjtésében.

A megtelt szemeteszsákok elszállításáról a geopark gondoskodik az eresztvényi központtól, ahol az ilyen formában segítőket egy teára is megvendégelik. Csütörtökön a Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpontjának munkatársai is egész napos erdőtakarítással próbálják majd minél eredményesebben megtisztítani a szeméttől a salgói és eresztvényi erdőt, hogy a turistaszezon beköszöntével a természetvédelmi terület látogatásának élményét már ne rontsa az ott felhalmozódott hulladék.

A témában visszatérő kérdés, hogy miért nincsen (több) szemetes a frekventált turistaútvonalakon, természetben található látványosságok közelében? Erre a természetvédelem válasza az, hogy egy hosszútávú szemléletváltással próbálják elérni azt, hogy ne legyen szükség szemetesekre, a védett erdőterületről mindenki vigye haza, de legalább az első közterületi szemetesig a hulladékát.

 

Kiemelt fotó: A salgói, eresztvényi erdő (Fotó: Drexler Szilárd)