Érdekes hőmérsékleti különbségeket regisztráltak hétfőn a meteorológusok térségünkben is

Érdekes hőmérsékleti anomáliákat regisztrált hétfőn hajnalban az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hétfő reggeli órákban jóval 20 fok feletti hőmérséklet értékeket mértek a Mátra vagy a Bükk egyes területein, akár közel 10 fokkal magasabb értékeket, mint a nógrádi vagy borsodi völgyekben, illetve a rendre hűvös zabari térségben.

Az országos átlaghoz képest kiugró hőmérséklet értékekért elsősorban a lengedező északias szél, másodsorban pedig az Északi-középhegység domborzata tehető felelőssé, mely úgynevezett főn-effektust eredményez térségünkben.

A hőmérsékleti anomáliát okozó jelenség lényege, hogy a légtömeg, miközben átkel a hegyvonulaton, a szél felőli oldalon felemelkedve lehűl, és elveszti nedvessége egy részét, míg a másik oldalon – immár szárazabban – leereszkedve gyorsabban melegszik, mint ahogy felfelé – még nedvességgel jobban telítve – lehűl.

Az északias szél (és a domborzat) főnhatást eredményez a hegyalján (Ábra: Országos Meteorológiai Szolgálat)
Az északias szél (és a domborzat) főnhatást eredményez a hegyalján (Ábra: Országos Meteorológiai Szolgálat)

Amiatt nem kell aggódni, hogy a hőmérsékleti többlet örökké megmarad, a különbségek általában az ilyen jelenségeket követő nap folyamán fokozatosan megszűnnek – tette hozzá az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

(Grafikák: Országos Meteorológiai Szolgálat)