Ennyi helyi adót még sosem fizettek be a salgótarjáni vállalkozók az első fél év alatt

Szűk félmillió forint híján 750 millió forint helyi adóbevételt könyvelt el a salgótarjáni önkormányzat az idei év első hat hónapjában – derül ki a közgyűlés soron következő ülésének azon előterjesztéséből, mely a városi költségvetés féléves helyzetét mutatja be.

Közel 82 millió forinttal többet fizettek be a salgótarjáni vállalkozók, mint a tavalyi első hat hónapban; több mint 180 millió forinttal többet, mint 2014 első félévében. Salgótarjánban az adott év első felében most először haladta meg a félmilliárd forintot az iparűzési adóbefizetés.

A városi büdzsében a helyi adóbevételek a válság utáni években voltak a legalacsonyabbak az elmúlt 12 év során – ilyen időtávlatra tudunk visszatekinteni a nyilvánosan elérhető előterjesztésekből. A mélypont a 2010-es első félév volt, akkor 548 millió 586 ezer forint volt az összesített bevétel a három adónemből. Az ezt követő években némileg ezen összeg felett, de a 600 millió forintos határ alatt mozogtak az első hat hónapos helyi adóbevételek.

Erről a szintről elsőként 2016 első félévében mozdultak el jelentősebben a helyi adóbevételek, a vállalkozások építményadójának több mint másfélszeresére emelésének eredményeképpen. Az idei, újabb ugrás kis részben az építményadó, nagyobb részben az iparűzési adó oldalán jelent meg. Előbbi címen 239 millió 416 ezer forintot, utóbbi oldalán 508 millió 551 ezer forintot fizettek be a vállalkozók a városi büdzsébe. Jelentősen emelkedett az idegenforgalmi adóbevétel is, ugyanakkor ennek nagyságrendje – 1 millió 671 ezer forint – eltörpül a másik két adónem mellett.

Az előterjesztésből kiderül az is, hogy összességében az önkormányzati költségvetés féléves szintű teljesítését eredményesnek kell értékelni.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (MTI Fotó: Faludi Imre)