Emléktáblát avattak a felújított Üvegfúvók szoborkompozíció mellett

Az Öblösüveggyártás Hagyományápoló Egyesület kezdeményezésére avattak emléktáblát szerdán délután az Üvegfúvók szobra mellett a gyár 125 évvel ezelőtti átadásának emlékére. Megújult az idősebb Kalló Viktor, ifjabb Kalló Viktor és Kalló Iván alkotta szoborkompozíció is: kicserélték a meghajl(ít)ott vascsöveket, pótolták a letört üvegelemeket és – amennyire lehetett – megtisztították az alkotás felületét is.

Az akkor már rendelkezésre álló szén, a fővárossal is összeköttetést biztosító vasútvonal és a Szilárdy-birtokon található homokbánya ideális feltételeket biztosított az üveggyártás megindításához. Erre alapozva 1893. december 10-én a kereskedelmi miniszter avatta fel a róla elnevezett Lukács Béla Hutát – emlékezett az eseményen Salgótarján polgármestere.

Fekete Zsolt kiemelte: a 20. század második felére a salgótarjáni öblösüveggyár az ország egyik legkorszerűbb és legfontosabb ipari létesítményé vált. Az itt készült termékekkel a mai napig találkozhatunk a világ számos pontján, Szingapúrtól az Amerikai Egyesült Államokig.

A gyár dolgozói mindig komoly szerepet töltöttek be Salgótarján történetében, úgy a gazdaság, a sport- és a kulturális élet területén, a város nevét pedig ma is sokan kapcsolják össze az országban az üveggyártással – emelte ki a polgármester. Fekete Zsolt hozzátette: az egyesület tevékenysége abban segít, hogy megőrizhessük ezt a történelmi hírnevet.

Sarló Béla, az Öblösüveggyártás Hagyományápoló Egyesület elnöke ismertette: a civil szervezet 2010-ben olyan célokkal alakult, mint az öblösüveggyári mintateremben található tárgyak biztonságba helyezésének elősegítése, az egykori gyári élet mindennapjainak bemutatása, illetve a még fellelhető iratok és emlékek összegyűjtése, ezáltal megőrzése. Kiemelte, hogy megfogalmazott céljaik alapvetően teljesültek, megőrizték a gyár fejlődésének és a dolgozók alkotó tevékenységének eredményeit. Hangsúlyozta: a Dornyay Béla Múzeumban több ezer üvegtermék, a levéltárban – elkülönítetten kezelve – immáron szintén több ezer oldalnyi irat, sok év kutatómunkájának eredménye ugyancsak emléket állít.

Az egyesület elnöke köszöntet mondott Fekete Zsolt polgármesternek, amiért “a város szűkös anyagi lehetőségeinek ellenére vállalták a múltunk szimbólumát jelentő szobor felújítását, a park rendbetételét, az emléktábla elhelyezését”.

Megteremtette emlékszigetünket – tette hozzá Sarló Béla.

Az öblösüveggyár 125 évvel ezelőtti átadásának emléktábláját Fekete Zsolt és Sarló Béla közösen avatta fel az ünnepségen.

 

Kiemelt fotó: A felújított Üvegfúvók című szobor az egykori salgótarjáni öblösüveggyár épülete előtt (Fotó: MTI/Komka Péter)