Emlékmenettel tisztelegtek a doni hősök előtt

3100.hu Fotó: 2019-ben még hosszú sorban meneteltek a résztvevők

Több mint hatvanan csatlakoztak ahhoz a 10 kilométeres emlékmenethez, melynek résztvevői Salgótarjánból indulva Karancsalján át Karancslapujtőig gyalogoltak szombaton. Mindhárom településen megemlékezéssel is tisztelegtek a doni hősök előtt. Az eseményt a Kopóbérci Palócok Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szervezte, immáron harmadik alkalommal.

A szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban hetvenhat éve, 1943. január 12-én indította meg támadását a 207 ezer fős 2. magyar hadsereg ellen. Az emberveszteséget 93 500 főre, más források 120 ezerre, illetve 148 ezerre teszik. Az elesettek, megsebesültek és fogságba kerültek pontos száma máig nem ismert.

A második világháború majdnem minden magyar családot érintett, az emlékek pedig a mai napig élnek – emelte ki a 3100.hu-nak az esemény főszervezője. Oravecz Zoltán elmondta: a salgótarjáni megemlékezésen egy idős férfi lépett oda hozzá, mint kiderült, az ő apja is ottmaradt a fronton. Egy tábori levelezőlapot húzott elő a zsebéből és adott át a főszervezőnek.

Az én anyai nagyapám a losonci 23-as gyalogezredben szolgált, öccse pedig a salgótarjáni zászlóaljnál. Ők gyakorlatilag egyszerre mentek a Don-kanyarhoz. Nagyapa bár egy repeszt kapott a térdébe, de – hála Istennek – haza tudott jönni. Az öccse viszont ottmaradt… A háború után, egy véletlen folytán derült ki, hogy hadifogságba került és belehalt egy vérhas fertőzésbe. Egy kazári férfi a fogolytársa volt, de hazajutott – tőle tudta meg a család a történteket ’49-ben. De ez csak egyetlen történet, sajnos rengeteg családi tragédia kötődik ehhez az eseményhez. És még most is kerülnek elő padlásokról, fiókok mélyéről fényképek, levelezőlapok, iratok… Én azt szoktam kérni, adják nekem kölcsön egy órára. Ezeket az emlékeket beszkenneljük, összegyűjtjük, megőrizzük – mondta Oravecz Zoltán.

A Kopóbérci Palócok Hagyományőrző és Kulturális Egyesület első ízben 2017-ben szervezett hasonló emlékmenetet, akkor Karancskesziből indulva Karancsberénybe meneteltek. Most szombaton már több mint hatvanan gyalogolták végig az emlékmenetet Salgótarjántól Karancslapujtőig, évről évre többen csatlakoznak az eseményhez a szervezők felhívására.

A katonai tiszteletadás mellett tartott salgótarjáni megemlékezésen Fekete Zsolt polgármester beszédében felidézte a napot, amikor a nógrádi zászlóaljat többezres tömeg búcsúztatta. Az 1200 nógrádi honvéd közül alig hatszázan tértek haza, soha be nem gyógyuló lelki és testi sebesülésekkel. A távoli harcokban hősi halálukat lelt nógrádi honvédek azóta is jelöletlen sírokban nyugszanak a Don-kanyarban, hatvanezer bajtársukkal együtt – fogalmazott a polgármester. “Emlékezzünk ma rájuk! A hősökre, akik egy teljesen lehetetlen helyzetben szolgálták hazájukat büszkén és rendületlenül. A fájdalom és a gyász hozzátartozóikban és bennünk él tovább. Emléküket megőrizzük az utókor számára” – mondta Fekete Zsolt a főposta falán 1997-ben felavatott emléktábla előtt.

Az emlékmenetben a civil csatlakozók mellett ott voltak katonai hagyományőrzők korhű egyenruhákban, illetve hivatásos és önkéntes területvédelmi tartalékos katonák is. A gyaloglás Karancslapujtőn ért véget, ahol a megemlékezést követően a helyi művelődési házban második világháborús emlékekből összeállított kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők, majd a délutáni órákban emlékező műsorral zárult a program.