Emlékezni hívja a salgótarjániakat a Pofosz

3100.hu Fotó: Bérczesi Mihályné és Sulyok László, a Pofosz megyei vezetői

December nyolcadika gyásznap, de több ettől: az egymás melletti szolidaritás, a bajtársiasság és a bátorság, az összefogás napja. Ezt a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetségének (Pofosz) megyei vezetői mondták a napokban tartott sajtótájékoztatójukon.

Sulyok László, a szervezet alelnöke úgy fogalmazott: gyászolunk a tragédia napján, de azt is üzeni december 8-a, hogy ezrek mertek a megyetanács elé menni annak ellenére, hogy tisztában voltak vele, mi ellen is küzdenek.

Az ’56-os salgótarjáni sortűz áldozataira emlékezik a város december 8-án. A gyásznapon 15:30-kor ökumenikus istentiszteletet tartanak a Szent József Plébániatemplomban, majd a Református Egyházközség vezetésével, 16:15-kor meggyújtják a második gyertyát is a Fő téren található adventi koszorún. A gyertyagyújtás után emlékséta indul a December 8. térre, ahol a gyásznap 17 órától koszorúzási megemlékezéssel folytatódik. December 8-át 1991-ben nyilvánította városi gyásznappá Salgótarján önkormányzata. A sortűznek levéltári források szerint 46, a Pofosz kutatásai alapján 131 halálos áldozata volt.

Bérczesi Mihályné, a Pofosz megyei elnöke ismertette: szervezetük 1956. november elsején alakult, Fónay Jenő alapítót és a legtöbb tagot azonban börtönre, illetve halálra ítélték; Fónayt háromszor vitték az akasztófához, de az utolsó pillanatban megmenekült. Börtönbüntetéséből szabadulva vette fel a kapcsolatot barátaival, majd 1989. február 19-én, az ’56-os szervezet szellemi örököseként alapították újra a Pofoszt.

A nógrádi szervezet harmincéves fennállása során több mint ötezer ember kárpótlását segítették, a mai napig számtalan alkalommal tartottak és tartanak az iskolákban helytörténeti órákat, Hugyagon emlékmű és emlékház őrzi az ’56-os salgótarjáni eseményeket követően a falu határában meggyilkolt Hadady Rudolf és Hargitai Lajos emlékét, a megyeszékhelyi sortűz helyszíne immáron Történelmi Emlékhely – sorolta tevékenységük legfontosabb pontjait Bérczesi Mihályné. A Pofosz megyei elnöke azt kérte, december 8-án mindenki fogjon kézen egy ismerőst, és jöjjenek el emlékezni az ’56-ban történtekre.

 

3100.hu Fotó: Bérczesi Mihályné és Sulyok László, a Pofosz megyei vezetői