Emberekre és állatokra egyaránt veszélyes lehet a Pásztó közelében talált, illegálisan levágott szarvasmarhák húsa

Mint azt a napokban több helyi és országos sajtótermék is közölte: több ízben engedély nélküli vágásból származó szarvasmarha tetemeket helyeztek el ismeretlenek Pásztó környéki mellékutak mentén, a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzet területén. Az állatmaradványok eredete ismeretlen, az állatok füleiből kivágták az azonosítókat. Ez azért is különösen veszélyes, mert a színhúst a megtalált tetemek nem tartalmazzák, így azok sorsáról nem tudni – közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal.

A jelek szerint nagyüzemi tartásból származó Holstein-fríz fajtájú vemhes tehenek maradványaiból megállapítható, hogy az állatok nem voltak jó egészségi állapotban, gyógyszerrel is kezelték őket. Dr. Micsutka Attila, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Pásztói Járási Hivatalának főállatorvos ezért felhívja a térségi lakosság figyelmét arra, hogy elővigyázatosságból senki ne vásároljon és fogyasszon ismeretlen, ellenőrizetlen eredetű marhahúst.

A járási főállatorvos kiemelte, hogy a körülmények okán az állatok állategészségügyi státuszáról senki, így a hatóság nem tud nyilatkozni, ez pedig magában hordozza azt a veszélyt is, hogy akár állatról emberre terjedő fertőző betegségekben szenvedtek. A Pásztói Járási Hivatal a szükséges szakmai intézkedéseket haladéktalanul megtette.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal azt kéri a kelet-cserháti és Pásztó környéki települések lakosságától, hogy aki márciustól mostanáig feltételezett feketevágásából származó húst vásárolt, vagy ilyen tevékenységről tudomása van, jelentkezzen a pásztói állategészségügyi hatóságnál (3060 Pásztó, Vasút út 21.).

Az ügy természetvédelmi szempontból is jelentőséggel bír – közölte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, ugyanis a tetemeken megfigyelt egerészölyvek és hollók mellett a közelben fészkelő parlagi sas pár veszélyeztetése is felmerült. Emiatt, valamint a humán egészségügyi kockázat fennállása miatt a természetvédelmi őrszolgálat a tetemek elszállításáig biztosította a terület őrzését. A 760 kg tömegű állati maradvány jogszabályoknak megfelelő elszállítását és kezelését a VGÜ Nonprofit Kft. végezte el, azok a Salgótarjáni Térségi Hulladéklerakó Telep állati hulladékbegyűjtő-átrakó állomására kerültek – ennek költsége a természetvédelmi szervezetet terhelte. Az állategészségügyi hatóság és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egyaránt büntető feljelentést tett az ügyben.

 

Kiemelt fotó: Szarvasmarha tetemek egy Pásztó környéki mellékút mellett (Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)