Elzárta a hó a külvilágtól a Mátra felső régióit

Tűzoltók és a Magyar Közút Zrt. munkatársai dolgoznak a hóesésben Mátraszentimre közelében (MTI Fotó: Komka Péter)

A nagy mennyiségű hó súlya alatt az útra dőlt fák és leszakadt ágak miatt továbbra sem járható három hegyvidéki útszakasz Heves megyében – közölte a helyi katasztrófavédelmi szóvivő csütörtök délután az MTI-vel.

Az Index egy olvasója jelzése nyomán arról ír, hogy a személyzettel együtt több mint kétszázan ragadtak fent a galyatetői nagyszállóban, akik nem tudják, pontosan mikor jutnak ki, ugyanakkor nincs pánik. Áramkimaradások és vízhiány is jellemzi a helyzetet Galyatetőn, a fent ragadtakat arról tájékoztatták, hogy pénteken reggel talán lejuthatnak a hegyről.

Tankóné Antal Erika elmondta: a 24-es főút Mátrafüred és Parádsasvár közötti szakasza, valamint a Pásztó-Galyatető-Mátraháza és a bükki Felsőtárkány-Répáshuta összekötőút továbbra is járhatatlan, az érintett szakaszokat teljes szélességükben lezárta a rendőrség.

Tájékoztatása szerint a térségben 60-70 szakember, a tűzoltók mellett a közútkezelő, az Egererdő Zrt., valamint a Kékes Kutató Mentő Alapítvány munkatársai dolgoznak a rendkívüli időjárás okozta károk és az útakadályok felszámolásán. Munkájukat nehezíti az erős, helyenként viharos szél, és az is, hogy a Mátrában változatlanul havazik.

A hóesésben megcsúszott és elakadt autóbusz Mátraszentimre közelében (MTI Fotó: Komka Péter)
A hóesésben megcsúszott és elakadt autóbusz Mátraszentimre közelében (MTI Fotó: Komka Péter)

Az elmúlt egy-másfél napban lehullott hó vastagsága eléri az 50-70 centimétert – tette hozzá a szóvivő, jelezve, hogy kollégái csütörtökön eddig 26 riasztás helyszínére vonultak ki a megyében, zömmel fakidőlésekhez.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság ezzel egy időben közölte: folyamatos rendőri jelenlétet biztosítanak a Mátrában, az egri és a gyöngyösi rendőrkapitányság munkatársai megerősített erővel látnak el szolgálatot a térségben. Egyúttal arra kérték a járművezetőket, hogy a hegyi utakon csak téli gumival felszerelt gépkocsival közlekedjenek.

A közműhálózat is megsérült az erős szél miatt, ezért jelenleg szünetel az áramszolgáltatás Mátraszentimrén, Mátraszentlászlón, Mátraszentistvánon, Fallóskúton, Bagolyirtáson, Galyatetőn és Mátraházán, ez megközelítőleg ezerhatszáz fogyasztási helyet érint. A 24-es számú főút, továbbá ennek galyatetői elágazója és a Mátrakeresztes közötti utak lezárása miatt elzárt településsé vált Mátraszentimre és a közigazgatásilag nem önálló Galyatető, Kékestető, Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Mátraháza településrészek is.

 

MTI nyomán
Kiemelt fotó: Tűzoltók és a Magyar Közút Zrt. munkatársai dolgoznak a hóesésben Mátraszentimre közelében (MTI Fotó: Komka Péter)