Eltávolították a Nógrádszakálnál kisiklott vasúti kocsikat

(Fotó: Farkas Róbert | www.iho.hu)

A múlt hét szerdai eseményt követően a múlt hét második felében eltávolították a kisiklott kocsikat és a gyors munkálatokat követően szombaton délután feloldották a vágányzárat.

Hogy megtudjuk pontosan mi és hogyan is történt, megkerestük a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóságát, ahol készséggel válaszoltak kérdéseinkre.

Megy a vonat, megy a vonat, két vágányra

Április 8-án reggel 7 óra 36 perckor Nógrádszakál állomásra érkezett egy szlovák tehervonat. Miközben a vonat az állomásra behaladt, a szerelvény utolsó kocsija az egyik váltón át a szomszédos vágányra terelődött. Így haladt végig a vonat az állomáson, majd az utolsó előtti kocsi az állomás másik végén a váltókörzetben siklott ki. Ez a jármű keresztbe fordult, megrongálta a vágányokat, a váltókat és a vasúti biztosítóberendezést is (melyek egy része a két vágány között volt megtalálható, tehát ezeket lényegében letarolta a kocsi). A siklott kocsit eltávolították a helyszínről és elkezdték a keletkezett károk helyreállítását.

Nem látta? Nem láthatta?

Mivel egy tehervonat hossza akár a több száz métert is eléri, ezért sokszor nem lehet látni a végén közlekedő kocsikat a mozdony visszapillantó tükrében. Ebben az esetben a mozdonyvezető akkor észlelte a problémát, amikor az utolsó előtti kocsi kisiklott és szétszakadt a vonat, ezáltal elment a fékberendezés levegője és befékezett a szerelvény.

Gyors megoldás

Balassagyarmat és Ipolytarnóc állomások között az utasokat vonatpótló autóbuszok szállították, illetve lezárták a csak innen megközelíthető Nógrádszakál – Kishalom (Szlovákia) szakaszt is. A sérült kocsit csütörtökön távolították el a pályáról, majd gyors munkával helyreállították a szakaszt és a szombat délutáni 14:45-ös Balassagyarmat – Ipolytarnóc járattal újra megindult a vasúti közlekedés az érintett vonalon.

Kiemelt fotó: Farkas Róbert (Forrás: www.iho.hu)