Előzetes letartóztatásba került a nagyanyját a kapott kevés cigarettadohány miatt bántalmazó pásztói férfi

(Illusztráció!)

A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványa alapján a bíróság elrendelte annak a 21 éves férfinak az előzetes letartóztatását, aki karácsony előtt megverte saját nagyanyját – közölte a Nógrád Megyei Főügyészség.

A 21 éves gyanúsított 2017. december 23-án délelőtt közös pásztói otthonuk udvarán veszett össze nagyanyjával, aki szerinte kevés cigarettadohányt adagolt ki neki. Megragadta a csuklóját, megcsavarta, és azt kiabálta, hogy “eltöröm a karod, megöllek”. A nő kihúzta kezét az unokája szorításából és megpróbált a lakrészébe menekülni, miközben hangosan segítségért kiabált.

A férfi azonban utána ment, ököllel több alkalommal a feje tetején és az arcán is megütötte, majd hasba rúgta, és közölte, hogy “úgy hívjad a rendőrséget, hogy megdöglesz”.

A további bántalmazás elől a sértett a közeli orvosi rendelőhöz menekült, onnan hívta segítségül testvérét. A bántalmazás következtében a nő nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett.

A gyanúsított cselekménye a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntettének megállapítására alkalmas. A fiatal férfivel szemben jelenleg – nem mellesleg – további négy ügyben folyik eljárás: többek között édesapja sérelmére elkövetett testi sértés és zaklatás miatt, egy másikban pedig súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt. A gyanúsított családtagjaival szemben rendszeresen tanúsít agresszív magatartást, ezért korábban már két alkalommal hozott vele szemben a Pásztói Rendőrkapitányság távoltartó határozatot.

Ezekből az adatokból a Balassagyarmati Járási Ügyészség szerint megalapozottan lehet arra következtetni, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén újabb szándékos bűncselekményt követne el. A bűnismétlés veszélyére tekintettel, valamint arra tekintettel, hogy a gyanúsított a vele egy lakcímen lakó nagyszülője sérelmére követte el a bűncselekményt – így szabadlábon hagyása esetén az idős korú sértett befolyásolásával a büntetőeljárás sikerét veszélyeztetné -, az ügyészség kezdeményezte a férfi előzetes letartóztatását. A Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája ennek helyt adva, december 26-án elrendelte a karácsonyt bűnügyi őrizetben töltő férfi előzetes letartóztatását.

 

(Kiemelt fotónk illusztráció!)