Elmaradnak a nemzeti ünnep salgótarjáni programjai is

Fekete Zsolt polgármester beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján tartott salgótarjáni megemlékezésen (MTI Fotó: Komka Péter)

Mérlegelve a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs javaslatát, valamint a kormány és a főváros döntéseit, a városlakók biztonsága érdekében Salgótarján önkormányzata is lemondja a 2020. március 15-re meghirdetett, önkormányzat által szervezett központi ünnepséget. Ezt Fekete Zsolt polgármester jelentette be, kitérve arra, hogy elnapolják továbbá a szabad sajtó napja alkalmából ilyenkor szokásos, önkormányzati szervezésű összejövetelt is.

Fekete Zsolt polgármester közleményében hozzátette: tisztában vannak a kétkedéssel, de tisztában vannak a félelmekkel is. Kiemelte: véleménye szerint felelős városvezetőkként a jelenlegi helyzetben a fő szempont minimálisra csökkenteni annak a lehetőségét, hogy a vírus megjelenjen és terjedhessen.

Salgótarján polgármestere arra is kitért, hogy a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde Gyermekkert Tagóvodája, a 45 éves Nógrád Táncegyüttes, a Dűvő Zenekar és Szabó János Tamás, továbbá Kántor-Müller Zsófia és Erdélyi Gábor színművészek közreműködésével tervezett ünnepi műsort egy későbbi időpontban fogják majd bemutatni. Fekete Zsolt arra kért továbbá minden, a városban működő intézményt és szervezetet, hogy a következő időszakban mérlegeljék a nagyobb létszámú rendezvények megtartását.

 

Nem lesz megemlékezés Somoskőben és Salgó várában sem

Miután a polgármesteri közlemény csak a Múzeum térre tervezett, “központi ünnepség” visszamondásáról szólt, megkerestük az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójához kapcsolódó további helyi események szervezőit is. Árpád Sándor, a Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesület elnöke a 3100.hu-nak elmondta: a somoskői régi temetőbe, hagyományos módon Somoskeőy István honvédszázados sírjához tervezett ünnepség szintén elmarad. A Nógrád Megyei Természetbarátok Társaságának döntése ugyanez: elmarad a Salgó várába, a sziklafalon található Petőfi-emléktábla alatti kopjafához tervezett emléktúra és megemlékezés is – tájékoztatta a 3100.hu-t Mangó Éva, a Zöld Út Természetjárók Egyesületének elnöke.

 

Kiemelt archív fotó: Fekete Zsolt polgármester az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján tartott salgótarjáni megemlékezésen, 2016-ban (MTI Fotó: Komka Péter)