Elmaradhat az időközi választás a zagyvarónai központú választókerületben

3100.hu Fotó: Szavazók a salgótarjáni Gagarin Általános Iskolában kialakított szavazókörben

Várhatóan jövő héten kedden szavaz a parlament a március 11-én kihirdetett rendkívüli jogrend, azaz a veszélyhelyzet “meghosszabbításáról”. Ennek részeként döntenek majd arról is, hogy amíg ez a helyzet fennáll, semmilyen választást vagy népszavazást nem lehet megtartani Magyarországon.

A témáról az Index írt, megjegyezve, hogy igazából a képviselők nem a veszélyhelyzet meghosszabbításáról fognak szavazni, miután annak kihirdetése és visszavonása kizárólag a kormány hatásköre. A parlament többek között arról szavaz majd, hogy a kormány veszélyhelyzet során hozott rendeletei automatikusan meghosszabbíthatóak-e a veszélyhelyzet végéig.

A laphoz is eljutott tervezet szerint a kormány emellett – többek között – arra kér felhatalmazást, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választást ne lehessen kitűzni, illetve ne legyenek megtartva a már kitűzött választások. Ugyanez lenne érvényes az országos és helyi népszavazásokra is. Ahogyan az Index is fogalmaz, ha csak nem történik valami váratlan, a parlament a sarkalatosnak minősülő, kétharmados törvényt el is fogja fogadni.

Amennyiben ez megtörténik, az azt fogja jelenteni, hogy elmarad a 2020. április 5-re kihirdetett időközi önkormányzati képviselő-választás is a salgótarjáni 3-as számú választókerületben. A fenti törvényjavaslat alapján itt is a veszélyhelyzet jövőbeni visszavonását követően lehetne majd újra kiírni az időközi voksolást.

A vonatkozó törvény értelmében Magyarországon választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja onnantól számolva a hetvenedik és kilencvenedik nap közé essen. A zagyvarónai választókerületben tehát a veszélyhelyzet majdani, jelenleg megjósolhatatlan időpontú visszavonása után mintegy három hónappal lehet majd (újra) esedékes a voksolás.

 

Kiemelt fotónk illusztráció!