Elmarad az időközi választás a zagyvarónai központú választókerületben

(MTI Fotó: Komka Péter)

A Magyar Közlönyben hétfőn jelent meg a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény, melynek hatályvesztéséről a veszélyhelyzet megszűnésével az Országgyűlés dönt. A kedden életbe lépett törvény a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzettel összefüggő sajátos szabályokat állapítja meg. Ahogyan arról korábban már írtunk: a szabályozás érinti az országban korábban kitűzött, erre az időszakra eső választásokat is.

A kormány a veszélyhelyzetben – a törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseken túl – az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálásáért rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. Ezt a jogkörét – szükséges és arányos mértékben – a humánjárvány megelőzése, kezelése, felszámolása, továbbá káros hatásainak megelőzése, elhárítása céljából gyakorolhatja – rögzíti a hétfőn az Országgyűlésben sürgősséggel megszavazott jogszabály.

Elmarad a 2020. április 5-re kitűzött időközi önkormányzati képviselőválasztás a 3-as számú salgótarjáni választókerületben – tájékoztatta az érintett városlakókat a törvény vonatkozó rendelkezésére hivatkozva Romhányi Katalin jegyző, a Helyi Választási Iroda Vezetője.

A törvény értelmében a veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás nem tűzhető ki, a már kitűzött választások elmaradnak. Ugyanez vonatkozik az országos és a helyi népszavazásokra is. A ki nem tűzött és az elmaradt választást a veszélyhelyzet megszűnését követően, tizenöt napon belül kell majd kitűzni.

A Turcsány László lemondása miatt szükségessé vált salgótarjáni időközi választás esetében sem “felfüggesztésről” vagy halasztásról van tehát szó, a választási procedúrát elölről kell majd kezdeni.

 

MTI nyomán / Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Komka Péter)