Ellopott fegyver buktatta le az azt engedély nélkül tartó mátraterenyei férfit

Lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt emelt vádat egy 75 éves férfival szemben a Salgótarjáni Járási Ügyészség – tájékoztatta a 3100.hu-t a megyei főügyész. Bóna Gyula ismertetése szerint a vádlott mátraterenyei lakásán engedély nélkül tartotta a 22 Long Rifle kaliberjelűre házilag átalakított, távcsővel és házilag készített hangtompítóval is felszerelt lőfegyvert, továbbá a hozzá tartozó 22 db lőszert.

Az átalakított lőfegyvert azonban a fészerből ellopta egy fiatalkorú, nem tudva arról, mit rejt a magával vitt zsák.

A lőfegyvert és tartozékait a tolvaj lakásának udvaráról foglalták le a rendőrök, majd a 75 éves férfinél ezután tartott kutatás során előkerültek a lőszerek is. A főügyész kiemelte: a lefoglalt, átalakított puska lőfegyvernek, míg a házilag készített fémcső hangtompítónak minősül, a töltények pedig a fegyverhez tartozó kaliberűek, alkalmasak a lőfegyver üzemeltetésére. A szakértői vizsgálat eredménye szerint a fegyverrel korábban adtak is le lövéseket.

Az ügyészség a férfi ellen lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt emelt vádat, a bűncselekmény büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés. A vádlott büntetett előéletű, évekkel korábban állt már bíróság előtt, ugyancsak lőfegyverrel visszaélés miatt. Az ügyészség a vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt, a fiatalkorúval szemben lopás miatt indult nyomozás jelenleg is folyamatban van.