Ellepik a fotósok a medvesi térséget

Éjjeli kép Salgó Váráról (Fotó: Medvesi Fotós Maraton)

Péntektől vasárnapig ismét megrendezik a Medvesi Fotós Maratont, ahol immáron ötödik alkalommal kötnek szövetséget a program szervezői és résztvevői. A 2013-ban debütált esemény rendezői a Medves határon átnyúló térségének népszerűsítését tűzték zászlajukra, ezért szerveznek programokat nappal és éjjel a résztvevők számára, akik aztán az itt készült felvételeikkel hívják fel környezetük figyelmét erre a tájra.

Október második hétvégéjén a Medves vidékére várják a gyönyörű tájak és a fényképezés szerelmeseit, amatőröket és profikat egyaránt, Közép-Európa legjelentősebb outdoor fotós eseményére. Ez a táj bár talán kevéssé ismert, de bővelkedik történelmi, tájképi és ipartörténeti emlékekben, egyben a világ első határon átnyúló geoparkjának, a Novohrad-Nógrád Geoparknak is a központi területe.

A Medvesi Fotós Maraton egy több mint 48 órás fotós rendezvény, amelyre mindazokat várják, akik szeretik a szép tájakat, szeretnek új vidékeket fölfedezni és fotózni is. Változatos programot biztosítnak a résztvevőknek és a megadják a lehető legtöbb segítséget, hogy elkészítsék legszebb fotóikat. Ehhez egy részről szakmai programok, workshopok és tanácsadások sorát biztosítják majd a rendezvény központjául szolgáló salgóbányai Geocsodák Házában; míg a terepen a legjobb helyismerettel bíró túravezetők és segítők mutatják meg a tájat és annak a legszebb részeit.

A Novohrad-Nógrád Geopark munkatársai és a hozzájuk csatlakozó lokálpatrióta önkéntesek pénteken délelőttől vasárnap délutánig szinte megszakítás nélküli programfolyamot kínálnak. Az éjszakai fotózások „hivatalosan” 22 óráig tartanak Salgó várában pénteken és szombaton is, míg a napfelkelte túrákra már hajnali 5 óra után nem sokkal nekiindulhatnak a résztvevők a Medves-fennsík vagy Szilvás-kő irányába.

A 2020. október 9-11. közötti eseményt úgy építették fel, hogy akár egyetlen napon, szállásfoglalás nélkül is érdemes legyen azon részt venni: az érdeklődőket a szombati napon önmagában is teljes értékű programmal várják.

Az OLYMPUS Medvesi Fotós Maratont idén is fotópályázat kíséri, nevezni a program helyszínein, illetve a Medves és a Medvesalja térségében készült felvételekkel lehetséges táj, emberek és élővilág témakörökben. A fődíj az esemény névadó támogatója jóvoltából egy Olympus E-M5III 1240 Kit (E-M5 Mark III váz, EZ-M1240PRO objektív, töltő, akkumulátor, napellenző) lesz. Idén a legjobb werkfotókra is kíváncsiak a szervezők, ezek közül az esemény mindhárom napján kiválasztják majd a legjobbakat.

A programra még lehetséges a kedvezményes előzetes regisztráció a hivatalos honlapon. Szintén itt érhetőek el a legfontosabb tudnivalók, információk, a program helyszíneitől kezdve, a napkelte és napnyugta időpontjáig. A járványhelyzettel kapcsolatos szabályoknak megfelelően kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése a Geocsodák Házában és minden olyan szabadtéri programhelyszínen, ahol nem tartható a legalább másfél méteres védőtávolság.

 

Kiemelt fotó: Éjjeli kép Salgó Váráról (Fotó: Medvesi Fotós Maraton)