Elkobzott tűzifával segítik három nógrádi település rászorulóit

Sikeres volt és tovább folytatódik az elkobzott fatermékek ingyenes átadása – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szervezet februárban indított tűzifaosztása során a pályázó önkormányzatok és egyházi jogi személyek összesen közel 1300 köbméter fatermékhez jutottak.

A faanyag EUTR ellenőrzések során elkobzott tételekből állt rendelkezésre a pályázók számára. A most lezárult pályázati körben az összesen 25 kedvezményezett közül Nógrád megyéből Pusztaberki 34, Hont 74, Érsekvadkert önkormányzata pedig 120 köbméter fát nyert el, míg a Váci Egyházmegyei Karitász 120 köbméter tűzifához jutott.

A Nébihtől kapott tűzifát az önkormányzatok a településen élő, szociálisan rászoruló személyek részére oszthatják ki. A napokban indult második körben több mint 1500 köbméterre, meghatározórészt szintén tűzifára pályázhatnak az intézmények. A most meghirdetett fatermék tételek még az idei fűtési szezon előtt a nyertesekhez kerülhetnek.

A Nébih értékelése szerint kijelenthető, hogy az EUTR ellenőrzések során eddig elkobzott teljes famennyiség rövid idő alatt közérdekű célból hasznosult.