Elkeserítő állapotban az Országzászló Emlékhely

A napokban a legnagyobb közösségi oldal egyik helyi csoportjában figyeltünk fel néhány fotóra, melyek a salgótarjáni belváros fölé magasodó Országzászló Emlékhelynél készültek. A felvételek ezúttal azonban nem az onnan látható megkapó városképet, hanem az ott uralkodó áldatlan állapotokat mutatták be.

A helyszínen járva azt láttuk, hogy az országzászló talapzata ha nem is teljesen érintetlen a rongáló kezektől, de még vállalható állapotban van. A körülötte található hármashalom formájú karzat állapota azonban több mint elkeserítő. Teljes egészében vagy részben le- és összetört díszkőelemek, egymásba érő vulgáris és egyéb feliratok, graffitik “díszítik” a területet. A letört díszkőelemek a Hármashalom-kilátó lábánál a fűben hevernek, boros- és sörösüvegek társaságában.

Azt gondoljuk, hogy a látvány önmagában nagyon szomorú, de az, hogy sem az önkormányzat, sem a lakosság nem jelentette az ott tapasztalható állapotokat a rendőrség felé, egyenesen elkeserítő. A helyzetet látva ugyanis a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitánysághoz fordultunk, ahonnan azt a jelzést kaptuk, hogy a hatósághoz nem érkezett bejelentés, vagy feljelentés a helyszínen tapasztalható rongálásokkal kapcsolatban. A rendőrség ugyanakkor hozzátette, hogy a 3100.hu sajtómegkeresése alapján a Salgótarjáni Rendőrkapitányság – hivatalból – haladéktalanul eljárást indított ismeretlen tettes ellen, rongálás vétség gyanúja miatt.

Az egykori városvezetés a polgárokkal és az egyházi személyekkel összefogva 1940. június 2-án avatta fel először Salgótarján országzászlaját (szintén a Szent Imre-hegyen, de egy másik helyszínen), amely azonban nem loboghatott sokáig a város legmagasabb pontján, mert a lobogót 1944-ben a szovjet csapatok bevonulása előtt biztonságba helyezték. Salgótarján meg tudta őrizni az eredeti országzászlót – ezt a Dornyay Béla Múzeumban őrzik -, ez alapján készül el a 18 méteres rúdra felhúzott lobogó, a Hármashalom-kilátón pedig a város címerét helyezték el.

A salgótarjáni Országzászló Emlékhely tervezését annak idején Makovecz Imre kezdte meg, de a művész halála miatt tanítványai véglegesítették a terveket. A partizán emlékmű, a “Pléh Öcsi” helyén 2012. június 3-án, az összetartozás napja alkalmából avatták fel az új Országzászló Emlékhelyet. Második ütemben a 64 vármegyét szimbolizáló kőhalmok elhelyezését tervezték ide, ez azonban nem valósult meg.

 

3100.hu Fotók: A salgótarjáni Országzászló Emlékhely 2018. május 10-én