Elismerték a tehetséges fiatalokat segítő szakembereket: a díjazottak között Snétberger Ferenc és Szabó János

Az idei díjazottak és a díjátadók (MTI Fotó: Illyés Tibor)

 

Közös kincs a tehetség, ha segítik a fiatalokat tehetségük kibontakozásában, a tudományokban, a művészetekben vagy a sportban elért sikereik az egész közösség hasznára is válhatnak – mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

 

Balog Zoltán a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért elnevezésű díjak átadásán a Magyar Nemzeti Múzeumban arról beszélt: a kormány azt akarja elérni a támogatásokon keresztül, hogy Magyarországon ne vesszenek, ne kallódjanak el a tehetséges fiatalok, és kibontakozásukat pénzügyi nehézségek ne akadályozzák. Az idei díjazottak között volt Snétberger Ferenc gitárművész és a tehetséges, hátrányos helyzetű gyermekeket segítő Csányi Alapítvány.

 

Singer János, a Káldor Miklós Kollégium igazgatója, Snétberger Ferenc, a Snétberger Zenei Tehetség Központ vezetője és Szendrő Péter, a gödöllői Szent István Egyetem tanára, a Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért elismerés életműdíjasai a díjak átadása alkalmából rendezett ünnepségen (MTI Fotó: Illyés Tibor)
Singer János, a Káldor Miklós Kollégium igazgatója, Snétberger Ferenc, a Snétberger Zenei Tehetség Központ vezetője és Szendrő Péter, a gödöllői Szent István Egyetem tanára, a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért elismerés életműdíjasai a díjak átadása alkalmából rendezett ünnepségen (MTI Fotó: Illyés Tibor)

 

A miniszter, párhuzamot vonva az ünnepségnek helyet adó intézmény és a fiatalokat segítők célja között, azt mondta: előbbi küldetése, hogy értéket őrizzen és mutasson be, míg a tehetséggondozók hitvallása az, hogy értékeket fedezzenek fel és segítsenek a kibontakoztatásukban. Balog Zoltán arról beszélt, hogy a tehetséggondozást segítheti a pedagógusszakma presztízsének erősítése, ezért is indították el a Klebelsberg képzési ösztöndíjprogramot. Jelezte: az elmúlt két évben 30 százalékkal nőtt a pedagóguspályára jelentkezők száma, ez pedig – tette hozzá – a növekvő megbecsülést jelenti. Ismertette: tehetséggondozásra 2020-ig magyar és uniós forrásból több mint 6 milliárd forintot szánnak, elsősorban azokra a régiókra, ahol szükség van a felzárkózásra. Kitért az Arany János tehetséggondozó programra is, amely – mint mondta – 15 éve bizonyítja, hogy érdemes és szükséges pluszerőforrást biztosítani a hátránnyal induló tehetséges fiataloknak. A most véget érő tanévben 2685 diák vett részt a programban.

 

A 2008-ban – húsz évre szólóan – elindított Nemzeti Tehetség Programot értékelve azt mondta, sikerült az Országgyűlésben konszenzust teremteni, a programot valamennyi párt támogatta, ennek köszönhetően évente 350 ezer fiatalnak segíthetnek tehetsége kibontakoztatásában. Közös sikernek nevezte azt is, hogy mára Magyarországon a tehetséggondozásról nemzeti közmegegyezés alakult ki. Erre utalva közölte, tavaly 333 ezren ajánlották fel adójuk 1 százalékát a nemzeti tehetségprogramra, ez idei forrásként 2,8 milliárd forintot jelent.

 

Novák Katalin államtitkár, aki a miniszterrel közösen adta át a díjakat az Új Nemzedék Központ szervezésében tartott rendezvényen, arról beszélt, a tehetség olyan ajándék, amellyel nem csak élni lehet, de el is lehet herdálni, és az is lehet, hogy észrevétlen marad. Szavai szerint a pedagógusoknak, a segítő szakembereknek nagy a felelősségük abban, hogy reményt adjanak a tehetséges fiataloknak, és kitartásra neveljenek.

 

Összesen 63 szakember és szervezet részesült elismerésben sokéves, eredményes tehetséggondozó munkájáért. A Bonis Bona díjat idén négy személyi kategóriában lehetett elnyerni: “Kiváló versenyfelkészítő”, “Kiváló tehetséggondozó”, “Kiváló tehetségsegítő” elismerésben összesen 55-en részesültek, hárman pedig életműdíjat kaptak munkásságukért. Újdonság, hogy ebben az évben először, öt tehetséggondozó szervezetet is díjaztak.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Életműdíjat adott át:

Snétberger Ferenc részére (gitár, zeneszerzés, Snétberger Zenei Tehetség Központ).

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Kiváló Tehetséggondozó díjat adott át:

Kovács Ágnes részére (történelem, társadalomtudomány, Hesz Mihály Általános Iskola, Nógrád).

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Kiváló Tehetségfejlesztő díjat adott át:

Szabó János részére (néptánc, népi ének, Salgótarjáni Néptáncművészetért Közalapítvány).

 

A Bonis Bona elismerést 2013-ban alapították, pénzügyi fedezetét a Nemzeti Tehetség Program biztosítja. Eddig 700-nál többen vehették át az elismerést.

 

MTI | www.kormany.hu nyomán

Kiemelt fotó: Az idei díjazottak és a díjátatók (MTI Fotó: Illyés Tibor)