Elismerésben részesült a Zenthe Ferenc Színház

A szombathelyi Weöres Sándor Színház Ványa bá című produkciója, Réthly Attila rendezése nyerte el a legjobb előadás díját a Thália Színházban megrendezett Vidéki Színházak Fesztiválján, amelyen Ullmann Mónika, Varga Zoltán, Hartai Petra színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház társulata és a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház is elismerést kapott.

 

Lantos Anikó fesztiváligazgató a szeptember 5. és 11. között megrendezett esemény keddi díjkiosztó ünnepségén elmondta: az idén ötödik alkalommal kezdődött a Thália Színház évada a Vidéki Színházak Fesztiváljával, amelyen hét nap alatt kilenc produkcióval várták a nézőket. Mint mondta, a fesztivál látogatottsága kimagasló volt, minden előadást telt ház előtt játszottak, a rendezvény csaknem 4 ezer nézőt vonzott. A fesztivált nagy szakmai érdeklődés kísérte – tette hozzá.

A fesztiváligazgató kiemelte: a produkciók közül hármat – a Bánk bán, a Moliere: Tartuffe és a Ványa bá című előadást – a közmédia rögzítette. Elmondta: a produkciókat öttagú zsűri értékelte, amelynek munkájában rész vett Térey János író, drámaíró, műfordító, Gabnai Katalin színikritikus, Pindroch Csaba, a Thália Színház színművésze, Kézdi Beáta, a Heti Válasz színház-rovatának szerzője és Cseh Bettina közönségzsűri tag. A díjakat az idén is Szilágyi Imre debreceni grafikusművész készítette.

 

A legjobb előadás díját a Ványa bá című produkció nyerte el; Csehov művének címszerepét Mertz Tibor alakította. A legjobb férfi alakítás díját Varga Zoltán, a legjobb női alakítás díját pedig Ullmann Mónika kapta. Mindkét művész a Miskolci Nemzeti Színház Lukáts Andor rendezte Pillantás a hídról című produkciójában nyújtott teljesítményéért vehette át az elismerést.

A Fesztiváldíjat a színészi csapatjátékért a kaposvári Csiky Gergely Színház művészei nyerték el, a Szerelem című előadással, a díjat Takács Kati és Mészáros Sára vette át. A zsűri különdíját ezúttal a legígéretesebb pályakezdő színésznőnek, Hartai Petrának, a Ványa bá című előadásban való játékáért ítélték oda.

 

A műhelyteremtő alkotómunkáért járó Fesztivál díjat a Hazatérést bemutató salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház kapta, az elismerést a teátrum vezetősége vette át.

 

Simon Lajos, a színházat (is) működtető Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. igazgatója nemrégiben elmondta: már az is nagy megtiszteltetés volt, hogy ott lehetett a “fiatal” salgótarjáni színház a fesztiválon. Ismertette: Magyarországon évente nagyjából 240 premiert mutatnak be a vidéki színházak, ehhez a nagyságrendhez viszonyítva így már az is nagy eredmény, ha a fesztiválprogramba egyáltalán bekerülhet egy-egy előadás. Az már a múlt heti előadást követően kijelenthető volt, hogy a Zenthe Ferenc Színház előadása elnyerte a közönség tetszését és nagy sikert aratott.

 

Kiemelt fotó: Juhász András | Zenthe Ferenc Színház | Facebook