Elhunyt Keill József, a salgótarjáni autósport ikonikus alakja

Súlyos veszteség érte Salgótarján és az ország autós sportéletét – elhunyt Keill József többszörös magyar bajnok rali és gyorsasági versenyző.

A versenyzéssel hamar megismerkedett, már nagyon fiatalon részt vett édesapja Skoda MB 1000-esével az akkori idők tiltott éjszakai versenyein. A Budapesti Műszaki Egyetemen közlekedési mérnöki diplomát szerző Keill József a salgótarjáni Jónásch-telepen alakította ki szerelőműhelyét, a magas szintű versenyzést pedig a ’80-as évek második felében kezdte egy kereklámpás Zsigulival, Molnár Attilával az oldalán. 1990-ben vette meg Turi Tamástól azt a legendás Suzuki Swiftet, amellyel már – Dániel Tamás navigátorával – óriási versenyeket vívott.

1991-ben, 1992-ben és 1993-ben is megnyerték az A7-es géposztályt és a hegyi futamokon is mindháromszor bezsebelte az aranyérmet. A technikai megújulás jegyében egy Vauxhall Astra GTE autóval próbálkozott, de a váltás mégsem jött be, ezért átült a Németországból hozott, később szintén legendássá váló Opel Astra GSI-be, amellyel az 1995-ös idénynyitó Salgó ralin – már Új Gyula navigálásával – az A7-ben fényes győzelmet aratott, abszolútban pedig a 7. helyen végzett. Imádta a közönség, nagyon látványosan versenyzett, egy-egy kanyarvételét rendre óriási üdvrivalgás kísérte, de barátságos, vidám személyiségével is belopta magát az emberek szívébe.

A ’90-es évek második felében már egyre nehezebb volt tartani a lépést a profi csapatokkal, de – Molnár Attila, Endrész István, majd Szorcsik László navigátoraival – még elcsíptek szép eredményeket. Miután az ezredfordulóra nyilvánvalóvá vált, hogy nem lehet bírni a technikai és pénzügyi versenyt az egyre erősebb – sokszor nemzetközi – hátterű élcsapatokkal, Keill József lassanként visszavonult az élvonalbeli versenyzéstől. 2004-ben Salgótarjánban zárta aktív pályafutását, amely során kilenc magyar bajnoki címet szerzett, ezután a Jónásch-telepi autójavító műhelyében tevékenykedett.

Keill József május hatodikán, életének 67. évében hunyt el.

 

(Archív fotók: Viskárdi Péter)