Elhárult a Karancs-völgyi kerékpárút-építés pénzügyi akadálya

Jelentősen megnövelte a kormány a Karancs-völgyi kerékpárút építéséhez biztosított támogatást.

Sulyok Oszkár Jánosné polgármester a Karancsaljai Hírmondónak egy hónapja még azt ismertette: támogatási szerződést 2017 őszén kötöttek, egy év alatt eljutottak a tervezéstől a jogerős építési engedélyig, tavaly áprilisban elindították a közbeszerzési eljárást, augusztus végén pedig szerződést írtak alá a nyertes kivitelezővel. Hozzátette: ez egy feltételes szerződés, ami akkor tud életbe lépni, ha az önkormányzatnak van elegendő pénze a fejlesztésre.

A község polgármestere aláhúzta: három év alatt ugyanis jelentősen emelkedtek az árak az építőiparban, a 2017-ben megítélt támogatási összeg nem fedezi a kiadásokat. Sulyok Oszkár Jánosné hozzátette: emiatt a tavalyi évben a megnövekedett költségek kompenzálását kérték az Irányító Hatóságtól.

3100.hu Fotó: Járda nélküli útszakasz a Karancs-völgyben Karancsalja és Karancslapujtő határában
3100.hu Fotó: Járda nélküli útszakasz a Karancs-völgyben Karancsalja és Karancslapujtő határában

Az ezt jóváhagyó döntés a Magyar Közlönyben jelent meg szerdán. A Karancsalja, Karancslapujtő és Karancskeszi községek konzorciumában a három községen átvezető kerékpárút (és ahol szükséges, ott járda) építéséhez

az eredetileg megítélt 1 milliárd forint támogatási összegen felül további 322 millió forinthoz jutottak.

A három települést érintő beruházás során közel 12 kilométeren valósulnak meg balesetmegelőzési és forgalombiztonsági fejlesztések. A beruházás az új helyzet miatt szükségessé vált technikai egyeztetéseket követően indulhat majd.