Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő egy salgótarjáni társasház egyik lakásában

Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő hétfő délután egy salgótarjáni társasház egyik lakásának fürdőszobájában – közölte a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A salgótarjáni hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a lakók elhagyták otthonukat és megkezdték az ingatlan átszellőztetését. A tűzoltók a fa nyílászárókat bezárták és így végezték el a szükséges méréseket, amelyek egyértelműen igazolták a veszélyes gáz jelenlétét a levegőben. A gondot a gázüzemű fürdőszobai vízmelegítő berendezés okozta. A gázszolgáltató szakemberei megtiltották a berendezés használatát a tulajdonosnak a hiba kijavításáig.

A katasztrófavédelem évek óta kampányol a szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében. Ahhoz, hogy el lehessen kerülni a bajt, egyszerre több dolgot is el kell intézni egy háztartásban – hívja fel a figyelmet a szervezet.

Fontos, hogy a kéményeket rendszeresen ellenőrizze szakember, de ugyanilyen lényeges az is, hogy a hőtermelő eszközök (kandalló, kályha, kazán, vízmelegítő, stb.) is évente átessenek ellenőrzésen. Elengedhetetlen a megfelelő légcsere, tehát tilos az ajtón, ablakon lévő, vagy fali szellőzőket elzárni, betömni. A fenti példából is látszik, hogy életet menthet a megbízható szén-monoxid-érzékelő, akár minden helységben, ahol hőtermelő eszköz működik. A katasztrófavédelem figyelemfelhívó kampányának köszönhetően egyébként egyre elterjedtebbek a szén-monoxid-érzékelők,

a statisztikák pedig azt mutatják, hogy egyetlen alkalommal sem okozott halált a szén-monoxid olyan lakásban, ahol érzékelő működött.

Mindezek mellett maga az “éberség” is hasznos, figyelni kell az apró jelekre, hiszen a szén-monoxidnak nincs se színe, se szaga, és alattomosan árt: megszünteti a vér oxigénszállító kapacitását – úgy öl, hogy oxigénhiányt idéz elő a szervezetben. A kezdetben jelentkező fejfájás, szédülés, fáradtság, álmosság, hányinger, tudatzavar hasonlít a migrén vagy az influenza egyes tüneteire, ezért gyakran nem értelmezik helyesen a figyelmeztető jeleket. Pedig érdemes gyanakodni, mert ha az érintett nem tesz semmit, később már nem biztos, hogy lesz rá alkalma, ugyanis egy bizonyos mérgezési fokon túl a szén-monoxid már végtagbénulást okoz.

A tünetek megjelenésekor azonnal mindenkit ki kell menteni a szabad levegőre, mentőt és tűzoltót kell hívni, és ha van rá mód, le kell állítani minden olyan berendezést, amely forrása lehet a mérgező gáznak és ki kell szellőztetni a helyiségeket. A legkorszerűbb szén-monoxid-érzékelő berendezések között már olyat is találni, ami automatikusan nyitja a szellőzőnyílásokat, indítja a szellőzőberendezéseket, ezekről szakemberektől lehet bővebb tájékoztatást kapni. A bárki számára beszerezhető, hatóság által bevizsgált és megfelelőnek minősített, illetve a nem megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listája megtalálható a nograd.katasztrofavedelem.hu weboldalon.

 

(Kiemelt fotónk illusztráció!)