Életet követelt az ismeretlen összetételű kábítószer

A Balassagyarmati Törvényszék a napokban megtartott tárgyaláson bűnösnek mondott ki egy vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében, gondatlanságból elkövetett testi sértés vétségében és kábítószer-kereskedelem vétségében is, amely miatt őt 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélték.

A vádlott közel két évvel ezelőtt salgótarjáni lakására, kábítószerezni hívta a két sértettet. Ismeretlen kristályos anyagot adott át nekik, amit egy már ott tartózkodó harmadik társukkal együtt, egy papírpénz segítségével orrukon keresztül felszippantottak.

A bíróság közleménye szerint a vádlottnak fogalma sem volt arról, hogy milyen anyagról van szó, abból milyen mennyiség, mekkora adag fogyasztható biztonsággal. Mint a nyomozás során kiderült: az egyik sértett részére az átlagos dózis legalább tízszeresét, míg a másik sértett részére az átlagos dózis legalább 8-10-szeresét adagolta ki.

A két sértett külön időben és úton, gyalog indult haza, de mindketten összeestek a nyílt utcán. Egyikük életveszélyes állapotban került kórházba, másikuk elhunyt. Esetében az ügy másodrendű vádlottja bár rátalált az eszméletlenül fekvő emberre, segítséget nem nyújtott és nem hívott neki. Utóbbi vádlott felelősségét már korábban megállapította a bíróság.

 
Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)