Életbe lépett az új vasúti és távolsági autóbusz-menetrend

Az idén is a második decemberi vasárnappal életbe lépett új tömegközlekedési menetrendek különösebb változásokat nem hoztak Nógrádban. A vasúti közlekedésben minimális a változás megyén belül, a helyközi autóbuszoknál bár több nógrádi viszonylatban is módosul a menetrend, de jellemzően csak néhány járatot érintve.

Mint arról korábban már írtunk: egyre inkább körvonalazódni látszik Salgótarján és Budapest viszonylatában a minőségi autóbuszos közlekedés előtérbe helyezése, míg a Hatvan-Somoskőújfalu vasútvonal – immáron közvetlen fővárosi összeköttetés nélkül – térségi szerepet tölt be az ütemes menetrenddel és az orosz motorvonatokkal.

A változásokról a MÁV-START és a KMKK Zrt. honlapjai nyújtanak részletesebb tájékoztatást.

Korábban azt feltételeztük, hogy ideiglenesen, a Rákos vasútállomás és Hatvan között zajló grandiózus felújítások miatt kerül ki a vasúti menetrendből az egyetlen Somoskőújfalu és Budapest között közlekedő, (vasárnap délutáni és esti) közvetlen összeköttetést biztosító sebesvonatpár. Ezt maga a vasúttársaság cáfolta meg a menetrendváltás sarokpontjait összegző közleményében, melyben úgy fogalmaznak, hogy

a Budapest-Keleti és Somoskőújfalu közötti, iskolai időszakban vasárnaponként közlekedő járat megszűnik, mert alacsony volt a kihasználtsága. A hatvani állomáson azonban biztosítva lesznek csatlakozások a Hatvan–Somoskőújfalu–Hatvan útvonalon közlekedő személyvonatokhoz, Budapest és Miskolc felé is.

 

4 órára csökkent a 100 kilométernél rövidebb útra szóló vonatjegyek érvényességre

Mától a 100 kilométernél rövidebb utazásra szóló vasúti menetjegyek csupán 4 órán át érvényesek, illetve lehetőség nyílik a menetjegyek cseréjére is – közölte a MÁV-Start az MTI-vel. A jegyek érvényességére vonatkozó új szabályozást a vasúttársaság azzal indokolta, hogy sokan visszaéltek a 100 kilométernél rövidebb távolságra, az egy útra szóló, nem kezelt jegyek visszatérítésének lehetőségével, különösen a budapesti elővárosi közlekedésben.

Az új szabályok szerint a 100 kilométer alatti menetjegyek árának a visszatérítését az érvényességük kezdete után csak a jegyeken feltüntetett kiindulási állomáson lehet majd kérni. További változás, hogy amennyiben az utas nem tudja jegyét az eredetileg tervezett időpontban felhasználni, kérheti annak cseréjét, ebben az esetben nem számítanak fel kezelési költséget. A legfeljebb 100 kilométer távolságra kiadott menetjegy az érvényességi idején belül – azaz a megvásárlástól számítva 4 órán belül – a jegyen feltüntetett kiindulási állomáson cserélhető. A 100 kilométernél hosszabb távolságra kiadott menetjegyek cseréjét a menetjegy érvénytartamának legfeljebb első napjáig lehet kérni.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (MTI Fotó: Máthé Zoltán)