Élet Mentő Pont lett a salgótarjáni Quasimodo Fitness

Az Élet Mentő Pont védjegy tulajdonosai, köztük balról a második Kirschner Krisztián, jobbról Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője, illetve Dr. Csató Gábor, az OMSZ igazgatója (Fotó: Országos Mentőszolgálat)

Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen, nyilvános helyeken. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat. A mentők által évente észlelt mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállás esetében csak akkor van igazi esély az újraélesztésre, ha a mentő megérkezéséig valaki elkezdi a mellkasnyomásokat. Erre kívánja felhívni a figyelmet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) egyik legújabb kezdeményezésre, melyhez az elsők között csatlakozott a salgótarjáni edzőterem. Kirschner Krisztiánnal, a Quasimodo Fitness vezetőjével beszélgettünk.

Emlékszem arra, hogy a nyugati városrészben lévő termetekbe már egész jelentős vendégkör járt húsz évvel ezelőtt is, de ha emlékeim nem csalnak, az indulás még korábbi volt.

Valóban, 26 éve egy barátommal kezdtük el ezt az egészet, aztán 6-7 év elteltével mentünk át a nyugati városrészbe, az már a második helyszínünk volt. Ez egy jelentős lépés volt nekünk annak idején.

Azóta pedig rengeteg emberrel találkoztatok már…

A vendégkör nagysága most már évek óta állandó, de fluktáció azért van benne. Nem is tudnám összeszámolni, hogy 26 év alatt mennyien fordultak meg nálunk. Talán kijelenthető, hogy Nógrád megyében mára kevés ember van, aki nem tudja, hogy a Quasimodo nem csak a toronyőrt jelenti, hanem egy fitnesztermet is.

Gondolom ez vezérelt benneteket a mentőszolgálat védjegyrendszeréhez kapcsolódásban is, hogy valóban egy jelentős közösségért tartoztok ezáltal felelősséggel.

Kilenc évvel ezelőtt költöztünk a jelenlegi helyünkre, Németh Gáborral már itt ismerkedtünk meg. Ő időközben az Országos Mentőszolgáltat egyik projektigazgatója lett, de szenvedélyből a mai napig mentőzik is. Edzés közben beszélgettünk vele arról, hogy van ugyan már néhány helyen félautomata defibrillátor, de jellemzően önkormányzatoknál, iskolákban, közintézményekben.

Ugye tudvalévő, hogy a hirtelen szívmegállásoknál az idő egy igen sarkalatos tényező, öt perc után már csak 50 százalék az esély az újraélesztés sikerességére, 10 perc elteltével pedig szinte nulla. Az idő telik, amíg a bajba jutott körüliek felismerik a szituációt, főleg ha nincsenek arra “kiképezve”, hogy hogyan lehet és kell segíteni, amíg ki nem érkezik a mentőautó a helyszínre.

Ezt végiggondolva szereztünk be egy félautomata defibrillátort a terembe, majd kollégáimmal egy oktatáson is részt vettünk, melyen elsajátítottuk az elsődleges életmentéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Első alkalommal csak én és a kollégáim vettünk ebben részt. Fontos tudni, hogy itt azért mindösszesen évente néhány óráról van szó, mindösszesen ennyi időt szükséges fordítani az alapvető tudás megszerzésére és szinten tartására.

3100.hu Fotó: Az edzőterem egy, az országban jelenleg megtalálható hat Élet Mentő Pont közül

Elenyészőnek tűnik a megszerzett tudás értékéhez képest a ráfordított idő.

Ezért is gondoltunk arra, hogy a lehetőséget (ingyenesen) másoknak is biztosítjuk, akik hozzánk járnak. Így évről bővül azok köre, akik ezzel a tudással rendelkeznek. Volt olyan alkalom, amikor tíz feletti létszámban jelentkeztek, jöttek külsősök is.

Előfordulhat olyan helyzet, hogy valaki bejön hozzánk a terembe és mondjuk hat “amatőr életmentő” eddz éppen. Azt tudom mondani, hogy nálunk nagy biztonságban van mindenki.

Az Országos Mentőszolgálat ismertetése szerint az Élet Mentő Pont márkanév egy olyan, társadalmi felelősségvállalást tükröző értéket jelenít meg, amit a birtokosa az emberek életbiztonságáért képvisel. A kezdeményezés célja, hogy a márkához csatlakozó cégek, vendéglátóhelyek, üzletek, sportlétesítmények, szolgáltatók teremtsék meg az azonnali életmentés feltételeit arra az esetre, ha valaki éppen ott kerül életveszélybe, például hirtelen szívmegállás miatt újraélesztésre szorul. Néhány hete többek között a hatvani Robert Bosch Kft.-vel vagy a Makói Gyógyfürdő Zrt.-vel együtt vehettétek át a védjegyet, Élet Mentő Pont lettetek. Az említetteken felül volt-e a védjegy megszerzésének más kritériuma?

Igazából mi az elmúlt hónapokig nem tudunk erről a felhívásról. Németh Gábor barátunk hívta fel rá a figyelmünket, hogy adjuk be a jelentkezésünket. A kritérium az, hogy legyen a helyszínen egy félautomata defibrillátor, plusz a személyzet folyamatosan képezve legyen ennek használatára és az elsődleges életmentésre. Akik ezt teljesítik, azok lehetnek birtokosai a védjegynek.

A kezdeményezés tavaly ősszel indult, egyelőre hatan vagyunk ilyen cím birtokosai az országban. A cél persze az, hogy minél több szervezet csatlakozzon, minél többen legyünk és védőhálót képezzünk a lehető legjobban lefedve az országot, segítve a mentőszolgálat professzionális működését.

Azért az nem hangzik rosszul, hogy egy ilyen felhíváshoz csatlakozók között az első hatosban van valaki. De jól értem, hogy ti lényegében “beelőztétek” az Országos Mentőszolgáltat ezen felhívásának megjelenését is?

Összességében igen. Tehát amikor ezek a feltételek nyilvánossá váltak, mi már jó idege megfeleltünk az elvárásoknak. Teljesen független volt a két dolog egymástól.

Nálunk hat éve itt van a teremben a félautomata defibrillátor és ugyanennyi ideje folyamatosan, minden kollégánk elsajátította és elsajátítja az életmentéssel kapcsolatos tudnivalókat.

Azt gondolom ezzel elég jól kimerítitek a társadalmi felelősségvállalás témakörét. Lesz szerinted, aki követ benneteket a térségben?

Megmondom őszintén, büszke is vagyok erre. Azt pedig remélem, hogy akár ezen interjú is segít abban, hogy minél többen csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Ha bárkinek segítségre van szüksége, hogy hogyan induljon el ezen az úton, keressen bátran!

3100.hu Fotó: Kirschner Krisztián kezében az edzőteremben megtalálható félautomata defibrillátor

Évente hatezer hirtelen vérkeringés-megállás történik Magyarországon

A nemzetközi szakirodalom szerint az azonnal megkezdett újraélesztéssel és egy gyorsan megérkező defibrillátorral az újraélesztések akár 60 százaléka sikeres lehetne, ami Magyarországon évente több ezer emberéletet jelent – emelte ki a 3100.hu megkeresésére az OMSZ kommunikációs vezetője. Győrfi Pál hozzátette, hogy bár az elmúlt években sokat tettek a lakosság életmentő ismereteinek, tettrekészségének fejlesztéséért, de még most sem lehetnek elégedettek, a kiérkező mentők csak ritkán találkoznak szakszerű elsősegélynyújtással.

A helyzet javításának érdekében októberben különleges életmentő applikáció indult Magyarországon. A Szív City lényege, hogy bárki, aki kedvet, késztetést érez arra, hogy vészhelyzetben életet mentsen, egy applikáció segítségével riasztást kaphat mobiltelefonjára, ha a közelében közterületi újraélesztésre van szükség – ismertette a kommunikációs vezető.

Győrfi Pál azt is hozzátette, hogy a Szív City rendszeréhez csatlakozó önkéntesek – akik immáron 23 életet mentettek meg – és a más tanfolyamokon korábban kiképzett laikusok számára is jó lehetőség az OMSZ “Hősképző” rendszere, hiszen a megszerzett tudást rendszeres gyakorlással ébren tartva várható el a legmegfelelőbb segítségnyújtás egy valódi vészhelyzetben.

A Hősképző tanfolyamra minden hónap utolsó hétfőjén 15 és 17 óra között várják az érdeklődőket a megyeszékhelyi mentőállomások szakemberei.

Ugyancsak az újraélesztés ügyét szolgálja, hogy 2017 őszén az Országos Mentőszolgálat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, a Magyar Resuscitatiós Társaság, és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium diákjainak közreműködésével egy fiataloknak szóló országos és újszerű kampányt indított. A kampány során budapesti és vidéki fesztiválokhoz, nagyobb ifjúsági rendezvényekhez csatlakozva oktatóbabákkal települtek ki a szakemberek, hogy gyors és gyakorlatias oktatással képezzék ki a fiatalokat az újraélesztésre.

Ráadásul a mellkasnyomások ütemének elsajátítását egy népszerű zenekar, az Irie Maffia is segíti. A csapat “100 bpm” ütemű Wake Up! című slágere lett az újraélesztők zenéje, hiszen a ritmus illeszkedik a mellkasnyomások tempójához, ezért a dalt a zenekar az életmentőknek ajánlotta. A kampány végére több mint 2000 diákot tanított meg újraéleszteni az Országos Mentőszolgálat.

 
Kiemelt fotó: Az Élet Mentő Pont védjegy tulajdonosai, köztük balról a második Kirschner Krisztián, jobbról Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője, illetve Dr. Csató Gábor, az OMSZ igazgatója (Fotó: Országos Mentőszolgálat)