Egyre kevesebb a komfort nélküli önkormányzati bérlakás Salgótarjánban

A 2020 elejinél 43-mal, a két évvel ezelőttihez képest 69-el kevesebb, 860 önkormányzati lakás található jelenleg Salgótarjánban. Ezek fele, 446 lakás összkomfortos, 259 komfort nélküli, 141 komfortos, 13 félkomfortos, további 1 pedig szükséglakás.

A 43 darabos mínusz leginkább a komfort nélküli és a falazott lakások számának csökkenésének köszönhető, részben eladás, jelentősebb számban bontások eredményeképpen. A tavalyi év során öt komfort nélküli lakást eladtak, három komfortos lakást lebontottak, ahogyan szintén lebontottak 35 komfort nélküli lakást is (utóbbiakat a Salgó úton, a 22., 56., 58., 60. és 62. számok alatt).

A komfort nélküli salgótarjáni önkormányzati bérlakások száma öt év alatt a kétharmadára csökkent.

A bérlakások helyzetéről szóló, az önkormányzat honlapján elérhető, a Salgó Vagyon Kft. által készített beszámoló szerint 590 lakás bérbe adott, 179 falazott, 91 pedig üres. A bérbe adott lakások száma nem emelkedett, az üres és a falazott lakások összesen mintegy félszázzal csökkent.

Amint az a fenti táblázatokból is kiolvasható: az 590 bérelt lakás közül 210 esetben szociális alapon fizettek bérleti, illetve használati díjat az ott lakók, 221 bérlő piaci alapú díjfizetés mellett lakott az adott ingatlanban. A további lakások bérlői jellemzően költségelven, vagy közgyűlési döntés alapján kedvezményesen fizették a használati díjat, illetve ingyenesen, a közüzemi költségek viselése mellett használtak önkormányzati lakásokat.

Amíg a hosszú évek óta 18 ezer körül stagnáló salgótarjáni lakásállományból 2011-ben még mintegy 6,5 százalékot tettek ki az önkormányzati bérlakások, ez az arány mostanra 4,8 százalékra csökkent.

 

Kiemelt fotó: A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Salgótarján rendelkezésére bocsátott keretből megújult bérlakások a Salgó úton