Egyes nógrádi vasútvonalakon is elérhető a jegyvizsgálók számára a testkamera

A MÁV Kommunikációs Igazgatósága a 3100.hu megkeresésére közölte: a vasúttársaság nyolc testkamerát a balassagyarmati állomáson helyezett el a dolgozók részére, de ezeket az önkéntes alapon felvehető eszközöket a jegyvizsgálók még nem használták.

A MÁV a napokban közölte: egyre több jegyvizsgáló használja önkéntes alapon a testkamerákat a bántalmazások, támadások megelőzése, valamint a bekövetkezett események hatásainak csökkentése érdekében. Ismertetésük szerint legtöbben a miskolci, a debreceni és a dombóvári térségben jellemző az eszközök használata. Azokon a vonatokon, amelyeken alkalmazzák őket, az elmúlt hónapokban nem történt atrocitás – emelte ki a vasúttársaság. Megkeresésünkre a MÁV jelezte, hogy az elmúlt két évben Nógrád megyében nem történt atrocitás jegyvizsgálóval szemben.

A MÁV-START a tervek szerint 2020 első felétől folytatja a – meglévő rendszerrel kompatibilis – testkamerák beszerzését, amely során az előzőhöz hasonló mértékű fejlesztést kívánnak megvalósítani az országszerte dolgozó kollégák javaslatai alapján.

(Fotó: MÁV | Facebook)
(Fotó: MÁV | Facebook)

A vagyonvédelmi rendszerekre alapvetően érvényes, hogy már azok látható alkalmazása is visszatartó hatású. Ez a Mobil Kamerás Rögzítő rendszerek esetében sincs másként. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mobilkamerák használata láttán az utazók együttműködőbbé váltak, megnőtt a jegyvásárlási hajlandóság. Több alkalommal is előfordult, hogy korábban gyakran kötekedő, veréssel fenyegetőző, érvénytelen jeggyel utazó utas a kamerát látva további vita nélkül elismerte a pótdíjalkalmazás jogosságát. Magyarországon jegyvizsgálót 2018-ban 123 esetben, 2019-ben 70 esetben ért inzultus, amiből 48 tettlegességig (ütés, lökés, karmolás, rúgás) fajult.