Egyéjszakás kaland a szakmák világában – Pénteken este Salgótarjánban is!

Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg! – így hívják bemutató foglalkozásokra, előadásokra és üzemlátogatásokra a szakoktatási intézmények (elsősorban, de nem csak) a pályaválasztás előtt álló diákokat. Idén április 13-án, pénteken tartják a Szakmák Éjszakáját, késő délutántól érdemes felkeresni a megyénkben működő szakoktatási intézményeket is. A Salgótarjáni Szakképzési Centrum (SSZC) buszjáratokkal is segíti a programokra való eljutást.

A Szakmák Éjszakájának ötlete egy akkor nyolcéves kisfiútól, Rozványi Salamontól származik, aki egy Kutatók Éjszakája után felvetette, hogy milyen jó lenne egy olyan éjszaka, amikor kipróbálhatja, hogy mi minden lehet. A Szakmák Éjszakája logójában erre utal a magyar heraldikai hagyományoknak is megfelelő hatágú csillag, a Salamon-pecsétje. A felvetéséből másfél száz iskola közel tízezer tanárának és lelkes felsőbb éves tanulójának köszönhetően szinte azonnal az ország legnagyobb méretű és látogatottságú pályaorientációs rendezvényévé nőtte ki magát: tavaly 121 településen a magyarországi szakképzési centrumok 341 tagintézménye mutatkozott be és eltérően a hagyományos pályaválasztási vásároktól, szabadidős, családi tevékenységként szervezték meg a programokat – interaktív módon lehetőséget biztosítva a szakmák kipróbálására.

A Salgótarjáni Szakképzési Centrum kilenc szakiskolája is várja az érdeklődőket pénteken, a Szakmák Éjszakáján. A salgótarjáni, bátonyterenyei és balassagyarmati intézményekben lesznek szakma-kipróbáló és interaktív programok, előadások és üzemlátogatások is.

  • A salgótarjáni Stromfeldben többek között a CNC gépek működésével lehet majd testközelből megismerkedni, lehetőség nyílik a legújabb 3D tervezőszoftverek és nyomtatók kipróbálása, de kovácsmesteri bemutató is lesz pénteken este hattól, több turnusban.
  • A balassagyarmati Szondi a balassagyarmati Ipari Parkban található partnerénél, a Delta-Tech Kft.-nél várja az érdeklődőket, ahol a CNC gépek világához lehet majd közelebb kerülni.
  • A balassagyarmati Szent-Györgyiben többek között okostelefonnal lehet majd LEGO-robotot programozni, de az interaktív programok fókuszában lesznek majd az ápolási és az újjáélesztési kérdések is.
  • A salgótarjáni Közgében a pénz világához kerülhetnek majd közelebb az érdeklődők, de szerveződnek egyebek mellett tematikus és interaktív programok az informatika, a logika és a gyorsírás világa köré is, a programot látogatók itt vasútmodellekkel is találkozhatnak majd.
  • A salgótarjáni kereskedelmi szakközépben például marcipánfigurák, laska és különböző koktélok készítésére is lehetőség nyílik pénteken este, de a pénztárgépek működésének világát is körbejárják majd itt az interaktív és szakma-kipróbáló programok.
  • A salgótarjáni egészségügyiben baleseti szimulációs szakma-kipróbáló program, a gyógynövények világának bemutatása, de látványos fizikai és kémiai kísérletek is helyet kapnak, az előadások között pedig terítékre kerülnek majd az orvos-beteg kapcsolatban előforduló humoros szituációk is.
  • A bátonyterenyei Fáyban megtekinthetőek az intézmény állandó kiállításai és a bányász emlékszoba, interaktív módon lehet majd megismerkedni az önvédelem fogásaival, de akár a célba lövést is kipróbálhatják majd az érdeklődők az iskola alagsorában kialakított légfegyveres lőszobában.
  • A balassagyatmati Mikszáth programjai a Civitas Fortissima téri Vármegyeházán várják az érdeklődőket, akik a 21. századi elektronikai, szórakoztató elektronikai és informatikai eszközök, továbbá a robotok világába nyerhetnek bepillantást; a kereskedelem és vendéglátás szakmaterületei csomagolási technikákkal, marcipánformázással, a kézműves pékek hagyományos fogásainak bemutatásával, vagy akár az éttermi protokollal kapcsolatos tudnivalókkal várják a látogatókat; de ezen a helyszínen a Cserhát Különleges Mentőcsoport is bemutatkozik.
  • A salgótarjáni Borbélyban dekorációs tippekkel és trükkökkel, LEGO-robot programozással, az elektronikai kötések, így a lágyforrasztás fogásaival, továbbá márvány- és gránitutánzatok készítésével várják az érdeklődőket, de itt akár ingyenes gépjármű-diagnosztikára is lehetőség lesz.

A programokról és azok kezdési időpontjáról a www.szakmakejszakaja.hu honlapon, vagy a Salgótarjáni Szakképzési Centrum weboldalán, a www.sszc.hu honlapon lehet bővebb információhoz jutni!

Gembiczki Ferenc, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelte: az irányításuk alatt álló kilenc iskola mindegyike, tehát a balassagyarmati, a bátonyterenyei és a salgótarjáni szakképző intézmények is a hagyományos pályaválasztást támogató rendezvényektől eltérően nem a hozzájuk történő beiratkozások támogatását tartják a Szakmák Éjszakáján a legfontosabbnak. Sokkal inkább azt, hogy a felső tagozatos diákok, a középiskolások, de akár a felnőttek is betekintést nyerjenek a szakmák és a szakmai képzések színes világába, s kipróbálhassák képességeiket, adottságaikat.

A főigazgató azt is kiemelte, hogy egy jó szakma sokszor többet ér a diplománál és az SSZC tagintézményei a korszerű oktatótermekkel, a jól felszerelt tanműhelyekkel, a felkészült pedagógusokkal, szakoktatókkal és a vállalkozásokkal való folyamatos együttműködésük révén piacképes szakmákhoz tudják juttatni a fiatalokat.

 

(x)
Kiemelt fotó forrása: www.szakmakejszakaja.hu