Egyedülálló Madách-gyűjtemény érkezik Balassagyarmatra

A Madách-Emlékszoba a balassagyarmati Vármegyeházán (Fotó: Palóc Múzeum | Facebook)
A Madách-Emlékszoba a balassagyarmati Vármegyeházán (Fotó: Palóc Múzeum | Facebook)

Felújították a balassagyarmati Vármegyeháza épületében található Madách-Emlékszobát, mely a jövőben egy egyedülálló Madách-gyűjteménynek is otthont ad majd – közölte a Palóc Múzeum.

Tájékoztatásuk szerint a jelenlegi tárlat a költő életének főként közéleti oldalát, az 1848-49-es szabadságharccal összefüggő eseményeit mutatja be, emellett pedig itt talált otthonra a 2009-ben Salgótarjánból visszakerült Irodalomtörténeti Gyűjtemény is. A kiállítóteret nemrégiben felújították, mely során új elektromos hálózatot és új világítótesteket kapott, valamint a falait is lefestették, így modernizálva a helyiséget.

A megújításra azért is szükség volt, mert idén egy páratlan gyűjteménnyel gazdagodik a Palóc Múzeum és Balassagyarmat – Dr. Blaskó Gábor, gyűjtő és akadémikus ugyanis az intézménynek ajándékozza egyedülálló Madách-gyűjteményét. A kollekció többek között tartalmazza Az ember tragédiája összes kiadását, melyek közül az 1945 előtt megjelent kötetek a Vármegyeházán található állandó kiállításba kerülnek. A tervek szerint már márciusban megérkezhet a gyűjtemény Balassagyarmatra, amennyiben pedig a járványhelyzet is megengedi, májusban megnyílhat a kiállítás, amit a közönség a múzeum belépőjegyével látogathat majd.