Egyedül Oravecz Lora szerzett bajnoki címet megyénkből

Oravecz Lora a dobogó tetején (Fotó: Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület | www.salgotarjanihke.hu)

A vártnál rosszabbul szerepeltek a megye kerékpárosai a sportág téli szakágának országos bajnokságán. A Cyclo-Cross Magyar Bajnokságot vasárnap Kőbányán rendezték.

A cyclo-cross magyarul megfogalmazva terepkerékpározás, ami azonban nem tévesztendő össze a hegyikerékpározás kifejezéssel. A sportág korántsem egy új keletű hóbort, a hegyikerékpározásnál jóval idősebb, hiszen már a 20. század első éveiben rendeztek ilyen versenyeket, a múlt század közepétől pedig világbajnokokat is avatnak a szakágban. Az ilyen eseményeken az indulók egy, a laikus számára országúti kerékpárnak tűnő kétkerekűvel versenyeznek, de mindezt terepen teszik. A szakágában a versenyzők számára egy gyors tempóban abszolválható nyomvonalat alakítnak ki, melyben több olyan akadály is található, mely szekciókat a nyeregből leszállva futva, vagy a kerékpárt vállra véve kell abszolválni. A látványos sportágról korábban itt írtunk részletesen.

Magyar Bajnokság

A hét első felében lehullott hó szinte teljesen elolvadt, a fagypont körüli hőmérséklet okán pedig jellemzően csúszós-saras, de helyenként még jeges pályán kellett körözniük a versenyzőknek. Az egyetlen nógrádi bajnoki címet a Salgótarjáni HKE versenyzője, Oravecz Lora szerezte meg – magabiztos előnnyel – az U13-as lányok között. U17-ben a Salgótarjáni HKE színeiben versenyző Varga Dániel Bence elmaradt a tőle várt teljesítménytől. Őt két technikai hiba is hátráltatta: a második körben a hátsó váltót működtető kar tört el egy eses során, a harmadik körben a pedig lefordult a “szingó” külsőgumi az egyik kerékről. U23-ban az immáron kőbányai színekben versenyző balassagyarmati Rózsa Balázsnak sem jött ki a lépés: a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

VI. SuperCross Sorozat

A kerékpársport téli szakágának legjelentősebb hazai versenysorozatában, a SuperCross Sorozatban a nógrádi versenyzők hat dobogós helyezést is megszereztek az összetettben. A versenysorozat ózdi, veszprémi, budapesti és salgótarjáni helyszíneket követően december végén Kecskeméten zárult, ahol az összetett eredményeket is kihirdették. Öt futam alapján megnyerte az U17-es férfiak korosztályát Varga Dániel Bence, a Salgótarjáni HKE versenyzője és az Utensilnord színeiben kerékpározó balassagyarmati Rózsa Balázs is az U23-asok között. Második lett öt futam eredményei alapján a Salgótarjáni HKE kerékpárosai közül U13-ban Bali Emese és testvére, Bali Sára U17-ben, míg Oravecz Lora a harmadik helyen végzett az U13-asok között. A nagybárkányi Adame család két üvegplakettet is hazavihetett az összetett eredményeikért: Adame Ármin U15-ben harmadik, Adame László pedig a master 2-esek között második lett.

Magyar Kupa

A szakág négyállomásos Magyar Kupa Sorozatában két összetett kategóriagyőzelmet is nógrádi fiatalok szereztek meg. A salgótarjáni Bali Emese az U13-as lányok között, a bátonyterenyei Varga Dániel Bence az U17-es fiúknál szerezte meg az összetett győzelmet. A nagybárkányi Adame László a master 2-es, mintegy félszázfős mezőnyében az összetett negyedik helyén zárt, hasonlóan Adame Árminhoz az U15-ösök között és az Utensilnord balassagyarmati versenyzőjéhez, Rózsa Balázshoz az U23-as korosztályban.

 

Kiemelt fotó: Oravecz Lora a dobogó tetején (Fotó: Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület | www.salgotarjanihke.hu)