Egyedi módon oldalá meg a szennyvíz-kérdést Bárna önkormányzata

Illusztráció!

 

Egyedi szennyvízkezelőket telepítene egy Vidékfejlesztési Programon belüli pályázati lehetőséggel élve Bárna önkormányzata.

 

Oravecz Ronald, a település polgármestere a Rádió Focus kérdésére elmondta: csak akkor választják a településen a szennyvízkezelés kérdésének megoldására ezt a korszerű, alternatív technológiát, ha azt a lakosság többsége is szeretné. Ezért éppen az igényfelmérés zajlik, a bárnaiak számára pedig holnap egy lakossági fórumon ismertetik a kínálkozó pályázati lehetőséget.

A polgármester összefoglalójában elmondta: az ingatlanokhoz 5 köbméteres tárolókat telepítenének, a rendszer biológiai módon bontaná le a szennyvizet, így szippantásra csak elvétve kellene sort keríteni. A visszamaradó folyadék alkalmas a kertek öntözésre például.

A költségeket tekintve, sikeres pályázat esetén 85%-ot biztosítana a rendelkezésre álló forrás, a lakókra 15% beruházási összeg terhe hárulna, ez a jelenlegi becslések szerint 150.000 forint körüli összeg. Ez a teher hárulhat egy vagy több háztartásra is – utóbbi esetben azonban kérdéseket vet fel, hogy a közös megvalósítás esetén melyik ingatlantulajdonos vállalja, hogy fizikailag az ő területére telepítsék a berendezést. A témában pénteken 17 órai kezdettel, a bárnai kultúrházban tartanak lakossági fórumot, ahol ismertetik a legfontosabb tudnivalókat.

Mindenféleképpen a lakosság dönt majd ebben a nagy horderejű kérdésben, csak a megfelelő támogatottság esetén adjuk be a pályázatot

emelte ki a polgármester a Rádió Focus megkeresésére.

Oravecz Roland hozzátette azt is, hogy ha a többség nem támogatja a pályázat beadását, akkor a jövőben “hagyományos hálózat” kiépítésére keresnek majd forrást, mivel a szennyvízkezelés kérdésére mindenféleképpen megoldást kell találni valamilyen módon Bárnában.

 

Kiemelt fotónk illusztráció!