Egy órán belül elfogták a rendőrök a fiatalkorú rablókat

A Salgótarjáni Járásbíróság – az ügyészi indítvánnyal egyezően – a szökés vagy elrejtőzés veszélyére tekintettel, valamint a bűnismétlés megakadályozása érdekében elrendelte azoknak a fiatalkorúnak a letartóztatását, akik kiraboltak egy férfit Salgótarjánban. A fiúk 14 és 17 évesek – életkorukra tekintettel a letartóztatást javítóintézetben kell végrehajtani.

Az ügyészség társtettesként elkövetett rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítványozta a két fiatal letartóztatását. A megalapozott gyanú szerint a fiatalkorúak múlt héten vasárnap este kilenc óra körül a salgótarjáni Fő tértől kezdték el követni a későbbi sértettet. Amikor egy kevésbé forgalmas részre értek, egyikük hátulról átkarolta és lefogta; míg a másik fiú a megrémült, védekezni nem tudó sértett farzsebéből kivette a pénztárcáját. A két fiú aztán a helyszínről elfutott, útközben átkutatták a pénztárcát, az abban talált 310 forintot eltették, majd a pénztárcát a benne lévő iratokkal együtt a közeli óvoda udvarára dobták.

A rendőrök a cselekmény elkövetést követő egy órán belül elfogták, majd őrizetbe vették a két fiatalkorút.

A büntetőeljárási törvény szerint fiatalkorú letartóztatásának csak akkor van helye, ha az elkövetett bűncselekmény kiemelt tárgyi súlyú. A rablás ebbe a körbe tartozik, a 14 és 17 éves fiúk így akár 2-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is számolhatnak – közölte az ügyészség.