Egy hónap alatt tíz lakástűzhöz vonultak a tűzoltók Nógrádban

Noha országos szinten számos lakástűz áldozatot is követelt már idén, Nógrád megyében szerencsére még egyik sem végződött halálesettel, ketten azonban kórházba kerültek a tűzesetekkel összefüggésben – közölte a 3100.hu-val a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Angyal Eszter kiemelte, hogy a katasztrófavédelem statisztikai adatai szerint országos szinten januárban átlagosan óránként keletkezett egy lakástűz Magyarországon. A legtöbb lakástűz egy-két négyzetméteres, azonban naponta három-négy otthon lényegében megsemmisül, jellemzően az emberi gondatlanságra visszavezethető tüzek miatt.

Nógrád megyében csak az idei első hónap során már tíz alkalommal riasztották lakástűzhöz a tűzoltókat. Két helyszínen a villanyóraszekrény gyulladt ki, volt ahol a kiszáradt karácsonyfa okozott lakástüzet, két házban a berendezési tárgyak, egy házban pedig a felhalmozott tüzelőanyag gyulladt meg. Két ingatlannak leégett a tetőszerkezete, Dorogházán pedig teljes terjedelmében leégett egy ház.

A megyei katasztrófavédelem szóvivője felhívta rá a figyelmet, hogy a téli időjárás kedvez a lakástüzek kialakulásának. Az emberek ugyanis több időt töltenek otthon, többet főznek, többet kell világítani, intenzíven kell fűteni. Január utolsó hétvégéjén öt ember vesztette életét Magyarországon lakástűzben – tette hozzá Angyal Eszter. A halállal végződő lakástüzek áldozatai szinte kivétel nélkül egyedül élő, idős emberek voltak. A katasztrófavédelem ezért mindenkit arra kér, hogy figyeljenek egyedül élő idősebb szomszédjukra, ismerősükre.

Egy füstérzékelő beszerzése kiemelten hasznos lehet. A statisztikák szerint ugyanis nem csak haláleset nem következett be, de még nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő.

Egy jó minőségű füstérzékelő néhány ezer forintba kerül és már a tűz keletkezésének legelején jelez – hangsúlyozta a szóvivő. Az érzékelő hangos sípolását meghallva még van idő kimenekülni a lakásból, vagy az otthon lévők akár még saját maguk is meg tudják fékezni a kezdeti lángokat anélkül, hogy testi épségüket kockáztatnák.

Angyal Eszter ismertetése szerint a legtöbb lakástűz a fűtéssel, főzéssel, dohányzással, továbbá hibás vagy nem megbízható elektromos eszköz használatával hozható összefüggésbe. A szóvivő ajánlásai szerint a fával fűtő háztartásokban érdemes odafigyelni arra, hogy ne legyen túl közel a tüzelő a kandallóhoz, cserépkályhához, vagy a kazánhoz. A szóvivő emellett kitért arra is, hogy gyakori a dohányzás, illetve főleg a régebbi házakban a túlterhelt elektromos hálózat miatt keletkező lakástűz.

A katasztrófavédelem szóvivője felhívta a figyelmet arra is, hogy tilos háztartási vagy egyéb hulladékkal fűteni. Az erre vonatkozó környezetvédelmi tiltás mellett meghökkentő tény, hogy olyan kéményben, amely akár csak két hétig szeméttel fűtés füstjét vezeti el, annyi korom és kátrány rakódik le, mint egy teljes fűtési szezonban egy olyan kéményben, amelynél megfelelő tüzelőt használnak.

Ahol rendszeresen szeméttel fűtenek, ott előbb-utóbb meg fog gyulladni a kéményben lerakódott kátrány és korom, a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére – emelte ki Angyal Eszter.

 

Kiemelt archív fotó: Lakástűz eredménye egy zagyvarónai, Sallai úti házban (Fotó: Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)