Egy fesztivál, ami az egyszerűségre alapozva nőtte ki magát országos hírnevűvé

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg szombaton Kazáron a Laska- és Tócsnifesztivált, amely évről-évre az egyszerűen elkészíthető, kevés alapanyagot igénylő, mégis sokoldalúan tálalható ételekkel vonzza nagy számú közönségét. Emellett persze a minden esztendőben igényes színpadi-, valamint kiegészítő programok is hozzájárulnak a sikerhez.

Negyvennégy főzőcsapat mérte össze tudását a zsűri előtt és kínálta elkészített specialitásait május 26-án szombaton Kazáron. A Laskafesztiválon kóstolhatott a közönség friss eperlekváros laskát, hagymás-baconos vagy éppen húsos tócsnit, különböző bográcsban készült leveseket, de még édességeket is. Nem volt hiány kézműves portékákat kínáló standokból, frissítőket forgalmazó büfésekből, cukorárusokból, és a vidámpark részét képező attrakciókból sem. Sokan kipróbálták a hőlégballonozást is, amely az idei fesztivál kuriózuma volt.

Gecse Ákos, Kazár polgármestere a 3100.hu-nak elmondta: ez a nap a kazáriaknak inkább munka, mint szórakozás. “Ezúton is köszönöm mindenkinek a munkáját, aki valamit hozzátett a program sikeréhez. A hozzánk érkező vendégek számára bízom benne, hogy igazi kikapcsolódást jelentett a kazári laskafesztivál, mindenkit várunk vissza jövőre, legyen szó sütő/főző csapatról vagy kóstolni vágyó vendégekről” – fejtette ki majd hozzátette: a főzőcsapatok között finn és lengyel csapatok is szerepeltek, az országhatáron belülről pedig minden tájról érkeztek versenyzők.

A zsűri magját – immár hagyományosan – a Palóc Grillszövetség vezetősége adta Bozsik László elnök és Szenográdi Zsolt alelnök személyében, hozzájuk csatlakozott Nádas György humorista és Polgár Ferenc helyi szakács. A zsűrielnök Bozsik László volt, aki a fesztiválon készült finomságokat így jellemezte:

Három kategóriában versenyeztek a csapatok, laska-, tócsni- és egyéb kategóriákban. Az utóbbiban voltak levesek, főzelékek, vadételek és még sütemények is. A legtöbb csapat nagyon finom ételeket készített, a tócsnik és a laskák esetén is találkoztunk eddig nem látott különlegességekkel. Egyre bátrabban készítenek tölteléket a csapatok, volt például zöldborsós, vargányás és mustáros tócsni is. A versenyt tócsni kategóriában a Rokon-Ászok csapat nyerte baconos újhagymás tócsnijával. A laska-sütő csapatok között az Aranyos csapat diadalmaskodott laskavariációikkal, míg az egyéb kategóriában az eperdzsemes túrófánkot kínáló Dornyay SE nyert.

A XI. Laskafesztivál sztárfellépője az EDDA volt.