Egy év alatt közel tíz százalékkal emelkedett az átlagbér Nógrád megyében

2019 első félévében Nógrád megyében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 271 ezer, a családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 180 ezer forint volt. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 298 ezer, a nettó átlagkereset 198 ezer forintra emelkedett – közölte friss összefoglalójában a Központi Statisztikai Hivatal.

A bruttó és nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – egyaránt 9,4 százalékkal múlta felül a 2018-as első félévit. A nógrádi átlagbérek ugyanakkor még mindig jóval az országos alatt vannak: megyénk nettó 180 ezer forintos átlagkeresete 59 ezer forinttal kevesebb, mint az országos átlag. Utóbbit egyébként a fővárosin túl a Fejér, illetve a Győr-Moson-Sopron megyei átlagbérek haladják meg. Két megyében alacsonyabb a nettó átlagkereset, mint Nógrádban: Békésben 7, Szabolcs-Szatmár-Beregben 16 ezer forinttal keresnek kevesebbet.

A nógrádi keresetnövekedés inkább a versenyszférát érintette, itt 12 százalékkal nőttek a bérek, a költségvetési szférában alig több mint 5 százalékkal. Legkevesebbet Nógrádban – átlagosan bruttó 155 ezer forintot – az adminisztratív szolgáltatás területén munkát vállalók keresték, ami bruttó 116 ezer forinttal elmaradt a megyei átlagkeresettől.