Egy estére életet visznek a Karancs Szálló épületébe

Vasárnap este rendezik a Karancs Fiesztát Salgótarján Fő terén a Demolab csoport fiataljainak szerevezésében.

A felkészülés már június végén elkezdődött, amikor a tisztító munkálatok után a Karancs Szállóval szembeni emeletes ház aljának falán egy csempefalat hoztak létre, amit Csohány Kálmán alkotása ihletett meg. A kezdeményezést egy több hónapos kutatómunka előzte meg, ennek keretében a Karancs szálló múltjával és az egykori Karancs Presszóval foglalkoztak. Ott kapott helyet az eredeti Csohány-mű, és ezt álmodta meg a kis csapat a Fő térre is. Saját történeteiket, emlékeiket örökítették meg a kerámialapokon, és szakértők segítségével helyezték el a falon.

A most vasárnapi program este 7 órától kezdődik, az esemény nyitó momentuma lesz a csempefal átadása. A programok között lesznek workshopok, kézműves foglalkozások és minikoncert is a Karancs Szálló témájának jegyében. A Karancs Fiesztán ott lesz egy várostervezéssel foglalkozó csoport is a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karáról, akik Salgótarjánnak egy futurisztikus látványtervét fogják bemutatni az érdeklődők számára. Egy másik sátorban a gyerekek készíthetnek egyszerű, de érdekes ledes játékokat, tárgyakat a “digitális mágia” workshop keretében.

A Demolab csapata is készül egy saját sátorral, ahol az előző évben, a Karancs Szálló múltjának tematikájában készült kiadványaikat lehet majd áttekinteni. Az est fénypontja (szó szerint) 21:30-tól egy látványos fényjáték lesz, amihez magát a Karancs Szálló épületét fogják segítségül hívni.

 

Fotó: Főpróbai mosoly a Karancs Szálló homlokzatán (Fotó: Kisbali Bence / Demolab Salgótarján)