Egészségügyi maszkok beszerzésén dolgozik Salgótarján önkormányzata is

“Rajta vagyunk, hogy egészségügyi maszkokat szerezzünk be minden salgótarjáninak és eljuttassuk a háztartásokba a következő hetekben” – közölte csütörtökön este Fekete Zsolt. A polgármester tájékoztatása szerint a maszkokból a helyi egészségügyi dolgozóknak, továbbá – ahol szükséges – az önkormányzati cégek és intézmények számára is jutna. Fekete Zsolt ugyanakkor türelmet kért, mivel ezen termékek beszerzése “mostanság nem megy zökkenőmentesen”, valamint ki kell szűrni a drága, de silány minőséget is.

Salgótarján polgármestere azt követően sorolta az aktuális helyi intézkedéseket, hogy a Fidesz-KDNP városi frakciója az önkormányzati tájékoztatás elégtelensége miatt intézett hozzá felhívást. Fekete Zsolt ezt úgy kommentálta: sajnálja, hogy “a helyi Fidesz-KDNP mégsem tudta magát tartani a politikamentességhez”. Ismertetése szerint a frakció azt követően adta közre véleményét, miután telefonon egyeztettek azokról kérdésekről, amelyekre a nyílt politikai felhívást alapozták.

Fekete Zsolt bejelentette, hogy azon önkormányzati tulajdonú bérelt ingatlanban működő üzletek, melyek a jelenlegi helyzet miatt működésük felfüggesztésére kényszerülnek, kedvezményre lesznek jogosultak. Az intézkedés szerint ha egy üzlet legkésőbb március 31-ig bezárni kényszerül, április 1-től havi 100 forint plusz ÁFA összegre csökken az érintett önkormányzati ingatlan bérleti díja. Ezzel a bajba került vállalkozókat és a munkahelyek megtartását kívánják segíteni. Kivételt jelentenek az intézkedés alól az élelmiszerüzletek, a drogériák és a gyógyszertárak.

A koronavírus elleni védekezésben közreműködő egészségügyi dolgozók elszállásolását segítve nyolc lakást biztosítanak a Szent Lázár Megyei Kórháznak. A Garzonházban található, felújított apartmanokat ingyenesen adja használatba az önkormányzat.

A Szent Lázár Megyei Kórház és az Egészségügyi-Szociális Központ alapellátásban és szakellátásban dolgozó, a koronavírus elleni védekezésben közvetlenül részt vevő munkatársai április 1-től ingyenesen parkolhatnak az önkormányzati fenntartású salgótarjáni fizetőparkolókban. Fekete Zsolt azt is bejelentette, hogy a három alpolgármesterrel, a Salgótarján, Szeretem! Egyesület képviselőivel és bizottsági tagjaival egyetemben felajánlják tiszteletdíjuk felét egy, a koronavírus elleni küzdelemhez létrehozott, elkülönített számlára. Az adománnyal a betegség terjedésének lassítását segítő, valamint a salgótarjániak megsegítését szolgáló intézkedések pénzügyi fedezetéhez kívánnak hozzájárulni.

Az utcák szinte kiürültek. Az emberek a sorokban fegyelmezetten, egymástól kellő távolságra állnak. Tudom, hogy nehéz lesz ez az időszak mindenkinek; tudom, hogy rengeteg türelem kell majd hozzá. De kérem továbbra is maradjon otthon mindenki, hogy megóvjuk egymást, megóvjuk magunkat a fertőzéstől. Mi továbbra is azon leszünk, hogy a salgótarjániak biztonságban legyenek – közölte Fekete Zsolt.

A polgármester ismét felhívta rá a figyelmet, hogy az Egészségügyi-Szociális Központ koordinálásában folyamatosan zajlik a veszélyeztetett, időskorú emberek bevonása az ellátórendszerbe. Továbbra is várják a segítségre szorulók jelentkezését, illetve a bejelentéseket ilyen személyekről. Az Egészségügyi-Szociális Központ további szervezetekkel együttműködve feltérképezi azokat a hátrányos helyzetű helyi családokat, akik a kialakult helyzetben létbizonytalanságba kerültek. A megnövekedett gondozotti létszám ellátásához a gondozói létszámot is igazítani kell, ezt is szervezik, “a rendszerben nem lesz fennakadás” – ismertette Fekete Zsolt.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)