Ebzárlat és legeltetési tilalom

3100.hu Fotó: Az ebzárlatra és legeltetési tilalomra vonatkozó figyelemfelhívó plakát a Beszterce-lakótelepi tó környékén

Tájékoztatom a tisztelt lakosságot, hogy 2015. október 5. és november 3. közötti időszakra a Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatalának járási főállatorvosa Salgótarján és a környező települések területére ebzárlatot és a gazdasági haszonállatok legeltetési tilalmát rendelte el – olvasható Salgótarján honlapján Tóthné dr. Kerekes Andrea, a város jegyzőjének felhívása.

A veszettség elleni védekezés, valamint a vadon élő rókák veszettségének megelőzése és a betegség leküzdése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal a zárlat időtartalma alatt veszettség elleni vakcinát tartalmazó csalétkek repülőgépes kiszórása útján végzi a védekezést. A csalétkek ilyen formájú “kihelyezése” 2015. október 5-8. között valósul majd meg.

Annak érdekében, hogy a csalétkekhez minél nagyobb arányban a vadon élő állatok férjenek hozzá, a jogszabály értelmében:

  • tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek,
  • kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni,
  • a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

A teljes közigazgatási területükkel érintett települések a Salgótarjáni Járásban: Bárna, Cered, Egyházasgerge, Etes, Ipolytarnóc, Karancsalja, Karancberény, Karancskeszi, Karancslapujtő, Karancsság, Kazár, Kisbárkány, Kishartyán, Litke, Lucfalva, Márkháza, Mátraszele, Mihálygerge, Nagybárkány, Nagykeresztúr, Rákóczibánya, Ságújfalu, Salgótarján, Sámsonháza, Somoskőújfalu, Sóshartyán, Szilaspogony, Vizslás, Zabar.

Kérem a tisztelt állattartókat a felhívásban foglaltak fokozott betartására – zárul Tóthné dr. Kerekes Andrea, a város jegyzőjének felhívása a város honlapján.

A fentiekről szóló Kormányhivatali határozat ide kattintva tekinthető meg.

3100.hu Fotó: Az ebzárlatra és legeltetési tilalomra vonatkozó figyelemfelhívó plakát a Beszterce-lakótelepi tó környékén