Dupla terheléssel működik a salgótarjáni sürgősségi osztály

Egy 12 órás nappali műszakban normál helyzetben átlagosan 25-30 beteget fogad a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztálya. Ez az átlag jelenleg, a koronavírus-járvány harmadik hullámában 55-60 körüli, jelentős részük koronavírusos panaszokkal érkezik az osztályra és legtöbbször igazolódik is a fertőzés – mondta el a Salgótarjáni Városi Televízióban dr. Lászlók Iván osztályvezető főorvos.

A sürgősségi osztályon jelentkező koronavírusos betegek többsége a kórházban marad, miután fennáll az állapotrosszabbodás veszélye – érzékeltette a helyzet súlyosságát dr. Lászlók Iván.

A főorvos aláhúzta: kritikus a helyzet, komolyan kell venni a járványt, be kell tartani korlátozó intézkedéseket, még akkor is, ha sokunk számára ezek már “kellemetlenek”. Minél többször mossunk kezet, kerülni szükséges a társas összejöveteleket, érintkezéseket, ha ez elkerülhetetlen, viseljünk maszkot, minél többször mossunk kezet – sorolta a szakember.

A főorvos hangsúlyozta: aki tüneteket észlel, haladéktalanul indíttassa el a tesztelési folyamatot, a hosszú hétvégén ez a háziorvosi ügyeleten keresztül is lehetséges.

Dr. Lászlók Iván ismertetése szerint a Favipiravir nevű gyógyszert az osztályon és a háziorvosoknál is felírják azoknak, akiknél ez segítséget tud nyújtani a betegség leküzdésében, de ez csak az első napokban, az enyhe és középsúlyos betegek számára hatékony. Van már olyan infúziós készítmény is, amit az alapbetegséggel küzdő, de ugyanakkor jó általános állapotú fertőzötteknek tudnak adni, akiknek az adott helyzetben nem szükséges kórházban maradnia. Ez a készítmény a beteg immunrendszerének ad egy erős támogatást, egy óra alatt beadható, további egy óra megfigyelés után hazamehet, akinek állapota ezt megengedi. Ugyanakkor ez a készítmény is csak az első tíz napon belül hatásos.

Az osztályvezető főorvos mindezen részletekkel arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy azok, akik nem várnak ki és időben orvoshoz fordulnak, a gyógyszeres kezelésekkel jó eséllyel elkerülhetik a későbbi súlyosabb tüneteket.

A salgótarjáni kórház terheltségéről a főorvos azt mondta: az országos tendencia Salgótarjánra is igaz, sok beteget szükséges ápolni a kórházban, egyre több a 40-50 éves, kórházi kezelést igénylő beteg.

 

Az egyéni felelősségnek óriási szerepe van ezekben a napokban

Az egyéni felelősségnek óriási szerepe van ezekben a napokban – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán. Müller Cecília hangsúlyozta: a kórházak terhelésének, az elhunytak számának, a súlyos megbetegedések előfordulásának növekedését a fertőzés megelőzésével lehet megakadályozni. Ez a korlátozások betartásával lehetséges.

A védekezés már hosszú ideje tart, a kórházakban heroikus küzdelmet folytatnak, az egészségügyi dolgozók rendkívül fáradtak, ezért “kutya kötelessége” mindenkinek mindent megtenni azért, hogy csökkenjen ez az óriási teher az egészségügyi ellátórendszeren – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

“Szeretnénk abban reménykedni, hogy vakcinációnak és a fegyelmezettségnek köszönhetően minél előbb el tudjuk érni a járvány tetőző szakaszát, és arról el tudunk mozdulni” – mondta.

 

Kiemelt archív fotó: A salgótarjáni kórház sürgősségi osztályának bejárata