Drogterjesztő hálózatot számoltak fel a nógrádi rendőrök

 

Kalmár Zsolt megyei bűnügyi főkapitány-helyettes úgy fogalmazott: ennek a bűnszervezetnek a felszámolása az utóbbi tíz év egyik legnagyobb eredménye – mind méretében, mind a kényszerintézkedések számát tekintve.

 

A témában ma délelőtt tartottak sajtótájékoztatót. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársai 2017. január 11-én több helyszínen fogták el a bűnszervezethez kötődő személyeket.

[highlight background=”#333″ color=”#fff”] A megyében Őrhalom, Balassagyarmat, Hugyag, Salgótarján, Mohora, Pásztó, Mátraverebély és Karancslapujtő térségében, [/highlight]

a megyén kívül pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyékben, továbbá Budapesten hajtottak végre elfogásokat és házkutatásokat. Mintegy 14 helyszínen, 14 fő elfogására, előállítására került sor. A bűnszervezet vezetőjét közvetlenül kábítószer átadása, értékesítése után fogták el.

 

Az akció hátterében egy Nógrád megyei irányítású, szervezett bűnözői csoport által végrehajtott pszichoaktív- és kábítószer anyagok, drog kereskedelme áll. Az akció eredményeképpen, illetőleg a már folyamatban lévő büntetőeljárásokban összességében idáig közel 1000 gramm különböző színű port és kristályos anyagokat, további 2000 gramm zöldes színű növényi törmeléket, valamint kábítószer és pszichoaktív anyagok előállításához, értékesítéséhez szükséges tárgyakat, készpénzt és egyéb vagyontárgyakat foglaltunk le

– mondta Kalmár Zsolt.

Kiderült az is: Salgótarjánban az egyik személyhez köthetően egy olyan helyiséget találtak vegyszerekkel, illetőleg a kábítószer és a pszichoaktív anyagok előállításához szükséges kellékekkel, ami lényegében egy mini laborként működött.

 

Drogterjesztő bűnszervezetet számoltak fel Nógrádban

Szervezett akcióban számolták fel a pszichoaktív anyaggal és kábítószerrel kereskedő csoport tagjait a Nógrád megyei rendőrök.

 

Egy 26 éves őrhalomi lakoshoz köthetően egy olyan drogterjesztő hálózat kiépítése valósult meg 2015, illetve 2016 években az adataink alapján, amely az ő irányításával, több személy beszervezésével, elsősorban a pszichoaktív és kábítószernek minősülő anyagok továbbértékesítésével és beszerzésével

[highlight background=”#333″ color=”#fff”] Nógrád megyét teljes körűen, [/highlight]

illetve más megyéket is részben ellátta ilyen anyagokkal

– ismertette a bűnügyi főkapitány-helyettes.

 

Közel száz tanút hallgattak meg

Bárnai Balázs, a főkapitányság bűnügyi osztályvezetője elmondta: folyamatosan elemzik a megye kábítószer-helyzetét. Ennek során következtettek arra, hogy a megyében a terjesztést illetően egy bizonyos személyhez vezetnek a szálak. Sikerült feltérképezniük a hálózatot, melynek tagjai az értékesítésben vettek részt.

Ennek a láncolatnak a feltérképezve során majd száz tanú kihallgatása történt meg. Sikerült olyan tárgyi- és személyi bizonyítási eszközöket beszereznünk, melyek alapján az akció kivitelezhetővé vált. A további megyék bevonásával koncentráltan, egy időben tudtunk fellépni az akció során, nagy rendőri erőt koncentrálva az elfogásokra

– tette hozzá a bűnügyi osztályvezető.

A 14 elfogottból 9 személy előzetes letartóztatásban van, de az ügynek már 17 gyanúsítottja van és további letartóztatások várhatók. A már elfogottak a megyében továbbértékesített anyagokat jellemzően vásárolták, így a nyomozás és a felderítés feladatát képezi az is, hogy a további láncot – mely már a megyén kívülre mutat elsősorban – felderítsék.

 

 

Volt aki azt sem tudta, mit fogyaszt…

A rendőrök látókörébe került több olyan vevő is, akik gyakorlatilag nem biztos, hogy mindig tisztában voltak azzal, mit is vásárolnak. Kiemelték: az új pszichoaktív anyagok igen veszélyesek.

Kettő olyan személyről tudunk, akik kórházba kerültek, életveszélyes állapotban – az ettől a csoporttól vásárolt kábítószernek köszönhetően. Nem számítható már ki ezeknek a szereknek úgy a hatása, mint a korábbi drogoknál az feltételezhető volt

– mondta Bárnai Balázs.

Kalmár Zsolt hozzátette: a Nógrád megyei drogfogyasztásra a “kereslet által megfizethető” drogok skálája, palettája jellemző. Ezen drogok élettani hatása – mivel olcsóbbak, mint a hagyományos drogok – kiszámíthatatlanok.

 

Fotók: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság