Dr. Google: Mindent megold?

“Ha egészség van, minden van” – tartja egy régi mondás, amivel valószínűleg sokan egyet is értenek. A legtöbb ember számára az egyik legfontosabb érték az egészség, egy-egy váratlan kellemetlenség, betegség pedig bárkit megijeszthet. Ilyenkor hajlamosak vagyunk elsőként az internethez fordulni, és tájékozódni a különféle betegségekről.

A Csemete CsaNa Alapítvány digitális kompetenciákat fejlesztő programjának részeként Pataky Enikő, egészségügyi újságíró tartott előadást “Dr. Google: Mindent megold?” címmel. Pataky Enikő az idősebb korosztálynak mondta el, hogyan és mire figyelve tudnak az egészségükkel kapcsolatban informálódni a világhálón.

Az egészségügyi törvény kimondja, hogy minden betegnek joga van a tájékoztatáshoz, amelynek személyre szabottnak és teljes körűnek kell lennie. Az orvosnak kötelessége tájékoztatni a pácienseket betegségük állapotáról, az egyes beavatkozások részleteiről, kockázatairól, kimeneteléről, a további ellátásról, valamint a javasolt életmódról is. Vannak azonban esetek, mikor ez a tájékoztatás félrecsúszik – ennek lehet az oka a túl kevés idő, a túl sok szakkifejezés használata, illetve az is, hogy az amúgy is ideges és szorongó beteg nem tudja megjegyezni a hirtelen ráömlő információkat.

Felmerülhet tehát, hogy az orvosokon kívül kihez, mihez tudunk fordulni, amennyiben kérdéseink vannak egészségünkkel kapcsolatban. A gyógyszerészek, barátok, ismerősök véleménye, illetve a magazinok, újságok cikkei is hasznosak lehetnek, ám talán a legtöbb információt az interneten találhatjuk meg.

Nagyon fontos azonban, hogy körültekintően járjunk el, és csak hiteles forrásokból tájékozódjunk.

A projekt az “Online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások terjedésének és a digitális jólét megteremtésének elősegítése országos, illetve helyi civil és szakmai szervezetek támogatásával” című, GINOP-3.3.3-17 számú pályázati felhívás keretében valósult meg. A rendelkezésre bocsátott 17 494 830 forint támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. Az Európai Unió támogatásával megvalósult projektről bővebben a csemete-csana-alapitvany.hu honlapon, továbbá cikksorozatunkban olvashatnak.

Pataky Enikő több támpontot is felsorolt, ami alapján megállapíthatjuk, megbízhatunk-e egy adott portálban, cikkben. Lényeges szempont például, hogy a szerző, közreadó adatai meg vannak-e adva, azaz vállalta-e valaki az írást. Jobban megbízhatunk egy olyan tanulmányban továbbá, amit egy, már elismert vagy ismert személy szerzett. Amennyiben az információk nem szakembertől származnak, nézzük meg, mire, kire hivatkoznak. Nem utolsó sorban érdemes azt is megvizsgálni, mikor született a cikk, aktuális-e még, esetleg időközben frissítették-e?

A fenti szempontok alapján jó eséllyel eldönthetjük, mennyire bízhatunk meg egy cikkben, tanulmányban. Természetesen sokszor előfordulhat, hogy még így sem vagyunk biztosak a dolgunkban, ilyenkor bátran kérjünk segítséget családtagjainktól, barátainktól. Amennyiben viszont komolyabbnak érezzük a bajt, feltétlenül és azonnal orvoshoz kell fordulni.

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)