Dr. Becsó Károly: több évtizedes adósságokat törlesztünk a települések felé, ezt is szeretnénk folytatni

Dr. Becsó Károly (Fidesz-KDNP) szombati kampányzáró körútjának salgótarjáni állomásán a 3100.hu kérdésére elmondta: az elmúlt hetekben azt tapasztalta, hogy a kelet-nógrádi településeken élők többsége és ezen települések vezetőinek többsége is a folytatás mellett tett hitet.

Azt szeretnék, ha az elmúlt években elkezdődött munka folytatódna. Legyen ez a helyi kisközösségek támogatása, a települések életében meghatározó intézmények megújítása, a belterületi utak felújítása, csapadékvíz-elvezetési fejlesztés, orvosi rendelők, polgármesteri hivatalok, iskolák, óvodák, bölcsődék felújítása vagy építése. Ez folytatódjon. Több évtizedes adósságokat törlesztünk most a települések felé. Az elmúlt években emellett tettünk hitet, ezt szeretnénk folytatni! – mondta Dr. Becsó Károly, akit a kampányról, a térség fejlődéséről és a választások esetleges pásztói “hatásáról” is kérdeztünk.

A kelet-nógrádi kistelepülések vezetői már a Modern Falvak Programban bíznak?

Miután a Modern Városok Program elindult és a tervezés már Salgótarjánban is zajlik, miniszterelnök úr már bejelentette, hogy a Modern Falvak Program is elindulhat – ha megkapjuk a bizalmat a folytatásra. Itt következhetnek azok a fejlesztések, melyeket eddig sem Európai Uniós, sem hazai költségvetési forrásból nem tudtak megoldani a települések.

Nem az első kampány volt, amiben részt vett, de országgyűlési képviselő-jelöltként debütált. Hogyan látta ezt az időszakot?

A mostani kampány nem volt sem jobb, sem rosszabb, mint az előzőek. Azt sajnálom, hogy kevésbé a programokról szólt most ez az időszak, inkább több volt a “személyeskedés” és a hangulatkeltés az ellenfeleink részéről. A mi választókerületünkben a kampányt jelentősebb atrocitás nem kísérte. Néhány jelölt megnyilatkozásai meglehetősen durvák és politikai szereplőkhöz méltatlanok voltak – de lelkük rajta, ha ezt így érezték helyesnek.

Hisz a közvélemény-kutatásoknak?

Azt gondolom, ezekből akkor lehetett volna komolyabb konzekvenciákat levonni, ha tendenciákat tudtunk volna megfigyelni. Tehát ha készül mérés decemberben, januárban, februárban, márciusban… Erre nem adatott meg a lehetőség, az országos sajtóban megjelent kutatások eredményét pedig természetesen mi is elemeztük.

Van ellenzéki jelölt, aki Nógrád megye és kiváltképpen Kelet-Nógrád helyzetét jelenleg teljesen elkeserítőnek tartja. Van ellenzéki jelölt, aki azt mondja, hogy csak annyit sikerült elérni az elmúlt években, hogy a gazdasági olló nem nyílt tovább, de nem is zárult. Hogyan látja ön a térség állapotát?

A politikai ellenfelek által megfogalmazott vádak néha teljesen elrugaszkodnak a valóságtól. Bizony, volt időszak, hogy a kelet-nógrádi térség nem kapta meg a kormánytól a kellő figyelmet. Ezek a 2010 előtti évek voltak… 2010-ben ezt a kitüntető figyelmet, bizalmat megkaptuk, legjelesebb példája ennek a 21-es út jövőre befejeződő négynyomúsítása. 10 évig szabotálták el ennek az útnak a megépítését. Azt szoktam mondani, hogy a 21-es út 2000/2001-ben, az első polgári kormány által elindított fejlesztésének elszabotálása 10 évet rabolt el a térség életéből. Azok a cégek, melyek ezen idő alatt betelepülhettek volna Nógrád megyébe – így Salgótarjánba, Bátonyterenyére vagy Pásztóra – most Hatvanban, Gyöngyösön vagy Füzesabonyban vannak éppenséggel. 10 évet kellett és kell most bepótolnunk. Ehhez a kormány kitüntető figyelmét megkaptuk és próbáljuk a hátrányt minél gyorsabban ledolgozni. Ennek első jelei azért már mutatkoznak, legyen szó olyan gazdaságfejlesztési beruházásokról, mint a bátonyterenyei csokoládégyár építése, vagy a Wamsler SE közel 3,6 milliárd forint értékű beruházása, mely 700 munkahelyet őriz meg a térségben. Ha bizalmat kapunk, akkor ezen az úton fogunk tovább haladni újabb fejlesztésekkel, beruházásokkal, munkahelyteremtéssel.

Pásztón már a negyedik ciklusát tölti, 2002 óta a városi képviselő-testület tagja. Most elindult az országgyűlési képviselő-választáson és elindult a pásztói polgármester, Dömsödi Gábor is az LMP jelöltjeként. Egy esetleges szélsőséges szavazatarány esetén okozhat-e feszültséget a választás eredménye – bármelyik fél oldaláról is értsük ezt.

A választástól függetlenül sok mindent át kell értékelnie Pásztón a képviselő-testületnek, illetve a polgármesterrel való együttműködés, vagy inkább az “együtt nem működés” kérdésében. Amióta Dömsödi Gábor országos politikai szerepre tör, még nehezebb vele az együttműködés. Hozzáteszem: meggyőződésem, hogy nem a képviselő-testület hibájából fakadóan. Történt nemrég ugye egy alpolgármesteri lemondás is a városban, ezt a szerepet nem is tölti be jelenleg senki. A választásoktól függetlenül gondolom azt tehát, hogy a közeljövőben a képviselő-testületnek valamilyen döntést kell hoznia a “hogyan tovább Pásztó?” kérdésben, mert jól látható, hogy a polgármester kárt okoz a város közösségének – morálisan és gazdasági értelemben véve is.

Végszóként mit üzen a választóknak?

Köszönetet mondok a kelet-nógrádiaknak, köszönöm a bizalmat és érdeklődést, amivel fogadtak a településeken. Ha megkapom a lehetőséget, hogy folytassuk azt a munkát, amit közösen megkezdtünk az elmúlt években, akkor mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ezt a bizalmat beteljesítsem.