Dóra Ottó is blogol a közmédiának

Dóra Ottó

A napokban a 444.hu és a hvg.hu is írt arról, hogy jellemzően “állami vezetők és fidesz-közeli szerzők” írnak blogbejegyzéseket a közmédiának, az erről szóló szerződéseket honlapján tette közzé az MTVA. Dóra Ottó, Salgótarján polgármestere is felkért szerzők sorába tartozik, az Urbánus blog-szekcióban publikál 2015. február 1-től kezdődően. Első bejegyzésében “Közmunka és munkaerőpiac” címmel tette közzé gondolatait, az alábbiak ezt olvashatják.

Salgótarjánban sajnos az országos átlaghoz képest magas a munkanélküliek száma. A közmunkaprogramokba többnyire a tartós munkanélküliek kerülnek be: a városban a legutóbbi kimutatás szerint 957-en dolgoznak közmunkásként. Döntő többségük segédmunkát, elenyésző hányaduk szakipari munkát végez.

Meglátásom szerint a közmunkaprogram a munkaerőpiacon nem befolyásoló tényező, a munkanélküliség csökkentésére sem megoldás, csupán a foglalkoztatási statisztikák javítására elegendő.

A közmunkásoknak adható bér az esetek nagy többségében a puszta létfenntartáshoz is kevés – miközben legfeljebb hónapokra biztosít némi pluszt a segélyhez képest –, ezért úgy fogalmazhatok, hogy a közmunkának semmilyen kedvező hatása nincs az ország gazdasági teljesítményére.

A kormány 2015-ben 250 milliárd forintot költ közmunkára. Ez aránytalanul sok pénz, főleg akkor, ha tudjuk: több tízmilliárd forint adók és járulékok formájában azonnal visszakerül a költségvetésbe, s magának a rendszernek a fenntartása is milliárdokat emészt fel. Ezt a pénzt hasznosabb ügyekre, például az önkormányzatok, közösségek finanszírozására is lehetne fordítani.

Ugyanakkor nem vitatom, hogy a Belügyminisztérium közmunkaprogramokkal kapcsolatos tervei üdvözlendő elemeket tartalmaznak, de meglátásom szerint ezekhez az elképzelésekhez kellene igazítani a szabályozás feltételeit is. A közmunkaprogramba kerülés emberi sorsokkal függ össze, de olykor csupán 24-48 óra áll rendelkezésre, hogy helyi szinten megfontolt döntés szülessen arról, kit és milyen munkaterületre vegyenek fel. Ez pedig minimális idő a felelősség vállalására.

Frissítés. Dóra Ottó polgármester Facebook oldalán a témakörhöz hozzáfűzte: a szerződés szerint posztonként 30.000 – 40.000 Ft közötti összegeket kapnak a blog írói, amit ő teljes egészében felajánlott a városban működő ösztöndíj-programban résztvevő diákok részére. Hozzátette: ha lesz rá módja, a későbbiekben is szívesen támogatja ilyen és más hasonló forrásokból is az ösztöndíj alapot.

MTVA / Urbánus blog nyomán