DK: ha Orbán marad, akkor a gyűlölet és az agresszió lassacskán megeszi mindannyiunk lelkét

Kampányzáró gyűlést tartott Salgótarjánban szombaton délután a Demokratikus Koalíció, az eseményen a kelet-nógrádi körzetben a párt jelöltjeként induló Kovács Zsoltot támogató MSZP is képviseltette magát.

“Azt kérem mindenkitől, aki szeretné, hogy Orbán Viktor és bandája eltakarodjon, hogy egyéniben mindenféleképpen Kovács Zsolt Bélára szavazzon a nógrádi 1-es választókerületben. A legesélyesebb jelöltre” – mondta a salgótarjáni kampányzárón Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja.

Úgy fogalmazott: ezt azért meri kijelenteni, mert a Demokratikus Koalíció, a Szolidaritás, az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok szövetségének megállapodása egyértelműen biztosítja, hogy ha ezen pártok támogatói, szimpatizánsai mindannyian Kovács Zsoltra szavaznak, “akkor nem lehet hiba abban, hogy itt végre vége legyen a Becsó-királyságnak”.

Beszédében megemlítette, hogy az LMP nem volt hajlandó visszalépni sem itt, sem másutt – nagyon fontos körzetekben – a legesélyesebb demokrata jelölt javára. Megjegyezte, hogy a demokratikus pártok nem kérték volna ezt az LMP-től “ellenszolgáltatás nélkül”, hiszen éppen a Demokratikus Koalíció volt az, amely pártnak egyik képviselője egyoldalúan lépett vissza az LMP egyik társelnöke javára.

“Bízom abban, hogy azok, akik nyugalmat és normális emberi párbeszédet szeretnének az országban, azok elmennek holnap szavazni és oda küldik Orbán Viktort és kormányát ahová való: a történelem süllyesztőjébe. Ha nem ez történik, Magyarországnak egy időre befellegzett. Ha marad Orbán Viktor, akkor Magyarország ezen túl nem Európához fog tartozni” – fogalmazta meg Gy. Németh Erzsébet.

Kiemelte: nincs kétsége afelől, hogy győzni fog a demokratikus oldal, a választ követő koalíciós tárgyalásokon pedig négy kiemelt célt fog képviselni pártjuk: a normális nyugdíj, a tisztességes és előrevivő oktatás, a normális egészségügy és normális bérek igényét. “Viszont ha továbbra is Orbán Viktor vezeti majd az országot a választások után, akkor a gyűlölet, a félelem és az agresszió lassacskán megeszi mindannyiunk lelkét” – tette hozzá.

 

Kovács Zsolt: én vagyok az egyedüli esélyes demokratikus jelölt

Kovács Zsolt kampányzáró beszédét azzal kezdte, hogy szerette volna, ha egy kicsit többen jelennek meg az eseményen, “de tudjuk és látjuk, hogy a félelem úgy az egész országban, mint városunkban is hat, annak ellenére, hogy Salgótarjánban baloldali koalíció vezeti a várost. Nagyon sokan félnek, nagyon sokan nem mernek eljönni.”

“Nem léptem vissza, ez egy álhír. Próbálnak lejáratni engem, bennünket. Sajnos más sem lépett vissza. Az sem, akinek hitem és hitünk szerint ezt meg kellett volna tennie” – folytatta a DK kelet-nógrádi országgyűlési képviselő-jelöltje.

Hosszan beszélt a véleménye szerint intézményesült korrupcióról és a kormány tagjainak kétes ügyeiről. A helyi ügyekre térve a 21-es főút négynyomúsításával kapcsolatban elmondta, hogy ennek a beruházásnak 2013-ra kellett volna elkészülnie, de a fideszes hatalom sokáig halogatta a munkálatokat úgy, mint annak idején a kórház felújítását és a városközpontot elkerülő út megépítését.

Programjából ismertette: mindent meg kell tenni a munkaerő elvándorlásának csökkentése és megszüntetése érdekében, továbbá a térség vonzóvá tételéért elsősorban a fiatalok számára, akiknek ösztöndíjakat és lakhatást biztosítanának. Fontos feladatnak nevezte a magas hozzáadott értéket igénylő munkahelyek, a feldolgozó- és szolgáltató szférák munkaerő-igényeinek kielégítését. Véleménye szerint bővíteni kell a cigányság munkaerő-piacon történő elhelyezkedésének lehetőségét is. Kiemelt feladatnak nevezte az idegenforgalom fellendítését, mivel “mostanában kapott nagyobb lendületet annak a széleskörű elterjesztése, hogy nemzetközi mércével is jelentős idegenforgalmi értékeink vannak”. Vannak más területek is, melyek rendbetétele halaszthatatlanná vált – fogalmazta meg elsősorban az egészségüggyel és az oktatással kapcsolatban.

Kovács Zsolt is kitért az LMP-re. Megfogalmazta: sokakat felháborít a párt viselkedése, nem véletlen nevezik többen az LMP-t a Fidesz fiók-pártjának. “Ismert, hogy Zuglóban – de bizonyára másutt is – a Fidesztől kapták az ajánlóívekre a neveket. Az sem véletlen, hogy plakátjaikkal tele van az ország, ezeket pedig a fideszes rongálók sem bántják. Érdekes… Miniszterelnök-jelöltjük kijelentette: nem hajlandó együttműködni a demokratikus pártokkal egy esetleges ellenzéki győzelem után sem. Ezzel világosan jelezték, hogy a vaskos ellenzékiség csak álca, így képviselőik nem érdemelnek szavazatokat.”

Kovács Zsolt a szavazók figyelmébe ajánlotta listán a Demokratikus Koalíciót, a Nógrád megyei 1-es számú választókerületben pedig személyét, “szerénytelenség nélkül Kovács Zsolt Bélát, az egyedüli esélyes demokratikus jelöltet”.