Díjnet: vidéken is egyre népszerűbb az e-számla, de nagyok a régiós különbségek

Vidéken is folyamatosan nő az elektronikus számlafizetés népszerűsége, azonban jelentős különbségek vannak a megyei jogú városokban élők számlafizetési szokásai között a Díjnet, a legnagyobb magyar független e-számlakezelési platform adatai szerint. A közüzemi, telekommunikációs, biztosítási és más, háztartáshoz köthető szolgáltatások számláinak befizetésére alkalmas platform 3100.hu-hoz eljuttatott elemzése 23 megyei jogú várost és 175 ezer háztartást vizsgált.

Azok a salgótarjániak, akik használják, a számláik szűk négyötödét fizetik be időben. Ez a legrosszabb arány a megyei jogú városok között, ahogyan az a 93,8 százalékos érték is, mely a legfeljebb 15 napos késéssel befizetett számlák arányát mutatja.

Míg Érden majdnem minden második háztartásban elektronikusan fizetik a közüzemi szolgáltatásokat, addig több megyeszékhelyen tíz százalék alatti ez az arány. Utóbbiak közé tartozik Salgótarján is, ahol közel minden tizedik háztartásban használják a rendszert, ettől alacsonyabb arányban csak Szekszárdon, Hódmezővásárhelyen és Békéscsabán veszik igénybe az online lehetőséget.

A megyei jogú városokban élők tavaly összesen 12,5 milliárd forintnyi számlát kaptak meg a Díjneten keresztül, az oldalon befizetett számlák értéke pedig több mint 600 millió forinttal, 13 százalékkal haladta meg az előző évit.

A Díjnet Zrt. Magyarország vezető független e-számlakezelési szolgáltatója. A Takarék Csoport és a Magyar Posta közös tulajdonában álló társaság ingyenes szolgáltatás keretében egyetlen felületen teszi lehetővé különböző közüzemi, telekommunikációs és biztosítási szolgáltatók magánügyfeleinek, hogy számláikat elektronikus formában tekintsék meg, illetve egyenlítsék ki. A rendszer emellett lehetőséget biztosít számlakibocsátókkal való kapcsolattartásra, észrevételek, reklamációk jelzésére, valamint egyes szolgáltatók esetében mérőállás-bejelentésre is. A rendszerhez eddig 31 számlakibocsátó csatlakozott.

 

Kiemelt grafika: Díjnetet használók a megyei jogú városokban az összes háztartás arányában (Forrás: Díjnet Zrt.)