Csütörtökön tetőzött, azóta lassan apad az Ipoly vízszintje

A sok eső miatt heves vízszint-emelkedések alakultak ki a hét közepén a Sajón, a Bódván, a Hernádon és az Ipolyon is – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A MTI-hez eljuttatott közlemény szerint csütörtökig a legtöbb eső a Sajó (103,1 milliméter) és a Hernád (94,8 milliméter) vízgyűjtőjén hullott; szerencsére a csapadékos időjárás intenzitása azóta csökkenni kezdett.

Az Ipolyon Ipolytarnócnál még lassú ütemű áradás mellett csütörtök reggel 8 órakor 373 centiméteres vízállást mértek, majd a csütörtök déli 374 centiméteres tetőzés óta egy pénteki megingást követően újra csökken a vízszint. Az eddigi maximális érték itt 432 centiméter volt, a korábbi áradásokhoz hasonlóan a medréből kilépett folyó ezúttal is több házat veszélyeztetett a településen.

Ipolytarnócnál szombaton 19 órára már 291 centiméterre csökkent a vízállás.

Nógrádszakálnál még pénteken éjjel egy újabb kisebb 310 centiméteres tetőzés alakult ki. A lejjebb lévő folyószakaszokon a vízjárást a szlovák oldali mellékvízfolyásokon kialakult árhullámok beérkezési üteme határozza meg, a vízszintek mindenhol elmaradnak az első fokú értékektől.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakemberei éjjel-nappali figyelőszolgálatot tartanak a folyók mentén.