Csütörtökön Nógrádban kanyarog a Tour de Hongrie mezőnye

Siófok belvárosában, látványos körpályán rendezték meg tegnap a legnagyobb magyar kerékpárverseny, a 40. Tour de Hongrie prológját. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, első kategóriás nemzetközi országúti kerékpárverseny 133 fős mezőnye hat nap alatt 890 kilométert tesz meg a vasárnapi székesfehérvári befutóig, az eseményről több mint 150 országban számolnak be a televíziós csatornák.

A siófoki prológon a verseny történetének legerősebb mezőnye vágott neki a többnapos viadalnak. Tizenkilenc csapat 133 kerékpárosa sorakozott fel a siófoki rajtnál, ahol egyéni időfutam keretében mérték össze az erejüket a sportolók. A táv mindösszesen 4 kilométer volt, a látványos versenyszám arra szolgált, hogy bemutassa a teljes mezőnyt, emellett gazdára találjon a Tour de Hongrie sárga trikója is, amelyet az összetettben élen álló kerékpáros viselhet. A prológ különlegessége volt, hogy a sportág egyik világklasszisa, a kétszeres Giro d’Italia-győztes olasz Ivan Basso futotta az első kört az időfutam pályáján, Kovács “Koko” István ökölvívóval az oldalán.

A verseny besorolása tavaly lépett szintet, a résztvevők erőssége ebben az évben újra felülmúl minden korábbit: a prokontinentális csapatok közül négy is eljött Magyarországra. Természetesen ott volt a siófoki rajtnál a címvédő Manuel Belletti együttese, az olasz Androni Giocattoli-Sidermec, érkezett egy másik olasz “prokonti” klub, a Neri Sottoli-Selle Italia-KTM, visszatért a 2016-os Tour de Hongrie-győztes észt Mihkel Raim klubja, az Israel Cycling Academy, és először indul magyarországi versenyen a francia Cofidis csapata. A négy klub erősségét jelzi, hogy viszonylag gyakran lehetőséget kapnak a világ legnagyobb versenyein is: a Cofidis nevét minden kerékpáros szurkoló ismeri, nélküle tulajdonképpen “nincs” Tour de France, az Androni és a Neri Sottoli rendszeres résztvevője a Giro d’Italiának, de az Israel Cycling Academy is részt vehetett a két legutóbbi Olasz Körversenyen.

A körversenynek nógrádi indulója is van: csütörtökön szülővárosából rajtol majd a mezőnnyel Rózsa Balázs, a luxemburgi Team Differdange-GeBa tagja. A Tour de Hongrie versenyzői június 13-án Balassagyarmat mással össze nem vethető atmoszféráját fogják érezni – olvasható Medvácz Lajos polgármester köszöntője a verseny műsorfüzetében.

Az innen induló leghosszabb versenyszakaszon végig bizonyítaniuk kell, hogy a hegyek között is képesek megőrizni erejüket és bátorságukat, ahogyan 1919-ben a balassagyarmatiak tették hazájukért! Mi győztünk, mert mi voltunk a jobbak. Hajrá mindenkinek, hajrá Rózsa Balázsnak! – köszöntötte az eseményt és a helyi versenyzőt a balassagyarmati városvezető.

 

Balassagyarmat – Salgótarján – Pétervására – Miskolc

A június 13-i, csütörtöki 201 kilométeres szakasz az idei Tour de Hongrie leghosszabbja, az útvonalban rejlő jelentős, 2561 méter szintkülönbséggel együtt pedig legnehezebbje is. A balassagyarmati Civitas Fortissima téren már kora délelőtt elkezdődnek a felvezető programok. Kerékpáros ügyességi és körversenyeket rendeznek óvodásoknak és iskolásoknak, lesz kerékpáros felvonulás és élőképpel is készülnek a verseny tiszteletére a helyi szervezők a városlakókkal közösen. A lassú rajt 12:45-kor indul majd a városközpontból, az éles rajt néhány perccel később a város határában lesz.

Az itiner szerint a mezőny Szécsénybe 13:10-kor, Ságújfaluba 13:33-kor, Salgótarjánba 13:47-kor, Kazárra 13:57-kor, Kisterenyére 14:07-kor, Mátraterenyére 14:22-kor érkezik. A kalkulálthoz képest néhány perces eltérés előfordulhat. Rózsa Balázs 181-es rajtszámmal figyelhető a mezőnyben. Salgótarjánba a 22-es úton Szécsény felől érkezik meg a mezőny, majd a 21-es út két zagyvapálfalvai körforgalmának érintésével a Nagymező úton Vizslás felé veszik az irányt.

A korábbi tapasztalatok szerint a közúton közlekedőknek a mezőny érkezése előtt 20 perccel már biztosan teljes útlezárásra kell számítani az érintett útvonal adott szakaszain, amit a kerékpárosok és az őket követő kísérőautó-karaván áthaladása után egyből feloldanak majd a rendőrök.

A szakasz nógrádi részén a mezőny jó eséllyel egyben, de legfeljebb egymást néhány perccel követő csoportokban halad majd át.

 

Kiemelt fotó: Eisenkrammer Károly versenyigazgató, Rózsa Balázs kerékpárversenyző, Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere és Sztancsik József, a TdH balassagyarmati koordinátora (Fotó: tdh.hu)