Csütörtök estig kitart a havazás, aztán a nógrádi tájakra is megérkezik a sarkvidéki hideg

A csütörtöki nap során öt centimétert meghaladó hó várható még a nógrádi térségben. A csapadékhullás a kora esti órákig kitart, aztán rövid idő alatt elvonulnak a felhők. Az éjszakai órákban mínusz 15, helyenként mínusz 20 Celsius-fokig csökken a hőmérséklet – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Előrejelzésükben azt írják: a mai ciklon hátoldalán estétől hidegbetörésre, jelentős és gyors lehűlésre számíthatunk. Emellett megerősödik, illetve viharossá is fokozódhat a szél az ország jelentős részén. A hideg levegő a pénteket és a szombatot is meghatározza majd, napközben is mínuszban marad a levegő hőmérséklete, némi enyhülés csak vasárnaptól lehet.

A várható rendkívüli hideg időre tekintettel vörös kód jelzés lép életbe péntek délelőtt tíz órától, és ennek megfelelően adott esetben fogadniuk kell a hajléktalan embereket a nem nekik fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára. Fülöp Attila közölte, a vörös kód jelzés várhatóan jövő szerda délig lesz érvényben.

Az erős fagy miatt ismét a vízmérőórák és vízvezetékek fagy elleni védelmére hívja fel a figyelmet a Észak-magyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. Közleményük szerint most kiemelten fontos megvizsgálni, hogy nincs-e víz az aknában és ellenőriznünk kell az aknafedlap illeszkedését, megfelelő zárását is. Ügyeljünk rá, hogy ha az ivóvízmérő-akna fedele zsanéros, az mindig lehajtott állapotban legyen. A helytelenül visszarakott aknafedlap balesetveszélyes, valamint a beáramló hideg levegő az ivóvízmérő elfagyását okozhatja – teszi hozzá az ÉRV ZRt. Kitérnek arra is, hogy az ivóvízmérő műanyag fedelét is lehajtott állapotban kell tartani az elfagyás elkerülése érdekében. Ha az ivóvízmérő, illetve a csövek a talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, ajánlatos külön hőszigetelésről is gondoskodni.

 

Kiemelt archív fotó: Sulcz Zoltánné fával fűti kályháját zabari otthonában (MTI Fotó: Komka Péter)