Csúszik!

Leesett az első hó és bár csak néhány centiméternyi, de több helyen gondot okoz a közlekedésben megyénk útjain. Bejegyzésünket folyamatosan frissítjük.

20:10

Salgótarján helyi járati és a megye helyközi autóbusz-közlekedésében is jellemző, hogy a hegyekben kanyargó járatok késnek néhány percet. Salgótarjánban a 11B vonalán, Somoskő/Salgóbánya felé lehet számítani az este további részében is késésekre, az előző órákban egyes járatok 10-15 perces késésekkel tudtak felkapaszkodni a hegyre. A helyközi járatokat tekintve jelenleg Cered/Szilaspogony/Zabar, illetve Mátramindszent/Szuha/Mátraalmás irányokban is 10-15 perces késésekkel tudnak csak közlekedni a buszok.

A megyében a személyvonatok Hatvan és Somoskőújfalu, Aszód és Balassagyarmat, Vác és Diósjenő között is 5-10 perces késésekkel közlekednek.

17:50

Miért van magasba emelve ilyenkor a hókotró lapátja? Miért havasak az alsóbbrendű útvonalak, amikor a főutakon már régen sóznak? Sóznak-e ilyen hidegben vagy csak enyhébb időben? Ilyen és hasonló kérdéseinkre kaptunk választ a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Megyei Igazgatóságának Salgótarjáni Üzemmérnökségén a téli útüzemeltetési időszak megkezdésekor. Nógrád megyében 173 kilométernyi főutat és 771 kilométernyi alsóbbrendű utat kezelnek.

17:25

A 2-es számú úton korábban nem csak Szendehelyen, hanem egy-két kilométerrel arrébb, már a főút Pest megyei szakaszán is torlódás volt. Az elakadt járművek itt már nem akadályozzák a forgalmat, de a megváltozott útviszonyok miatt továbbra is óvatosan vezessenek – hívja fel a figyelmet közleményében a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

17:10

A KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. Salgótarjáni Területi Igazgatóságának autóbuszai kisebb késésekkel közlekednek. Az Infotransit felületén azt látni, hogy a rövidebb vonalakon 5-10 perc késésekkel lehet számolni jelenleg, de például egy Salgótarján – Balassagyarmat viszonylaton már ennél nagyobb késés is kialakulhat. Kirívó késést csak egy Belső-Cserháti utakon közlekedő járat (a bejegyzés írásának időpontjában Herencsény környékén járó autóbusz 30 perc késéssel) és egy Budapest-Salgótarján között közlekedő autóbusz (50 perc késéssel) szedett össze. Balassagyarmat és Budapest között szintén előfordulhatnak nagyobb késések. Az itt látható adatok szerint Salgótarjánon belül Salgóbányára is egyelőre rendben felkapaszkodnak a járatok.

 

 

A MÁV esetében bejegyzésünk írásának időpontjában – csatlakozásra várás miatt – 10 percet késnek a vonatok Hatvan és Salgótarján között a Vonatinfo adatai szerint. Aszód felől Balassagyarmat felé szintén csatlakozásra várás miatt, 25 perc késéssel közlekedik egy szerelvény.

16:30

A havazás mellett csípős hideg van, a legtöbb helyen napközben sem emelkedett -8°C fölé a hőmérő higanyszála. Mint azt korábban a Magyar Közút Nonprofit Zrt-nél kérdésünkre jelezték: ilyen hidegben sajnos a sózás sem tud igazán hatékony lenni.

16:20

Olvasóink jelezték: baleset történt Salgótarján és Karancsalja között is. Az útszakasz nincs lezárva, néhány autó torlódik csak fel, mivel az útpályán jelenleg csak egy autó fér el a balesetben érintett autók mellett. Szintén olvasónk küldött fotót egy Rónabányán szerencsétlenül járt autósról is, aki a településrészt jelző táblának csúszott neki.

16:00

Elérte ma Nógrád megyét is a havazás, emiatt a megye több útvonalán latyakosak, hókásásak, nedvesek, helyenként pedig jegesek lehetnek az utak burkolatai, ezért felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy minden esetben a megváltozott időjárási körülményeknek megfelelően induljanak útnak, s tartsák be a közlekedési szabályokat – hívja fel a figyelmet a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Mint az összefoglalójukból kiderült: Ipolyszögnél már egy baleset is történt. A 22-es főút ipolyszögi vasúti átjárójánál az út melletti árokba borult és tetején állt meg egy személyautó ma délután. A járműben ketten utaztak, ők önerejükből el tudták hagyni az autót. A balassagyarmati hivatásos tűzoltók vonultak a baleset helyszínére, akik azonnal áramtalanították a roncsolódott járművet, majd talpára állították azt és elvégezték az utómunkálatokat.

15:10

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta honlapunkat, hogy a 2-es számú főút Budapest felé vezető oldalán kell jelentős torlódásra számítani a megyehatár környékén. Mint írják: a megváltozott időjárási viszonyok és az ezáltal kialakult kamiontorlódás miatt lassabb a haladás a 2-es számú főút 44-es kilométerszelvényénél, Szendehely bel- és külterületén a Budapest felé vezető oldalon. Az érintett útszakaszon a forgalom rendőri forgalomirányítás mellett halad. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy az érintett útszakasz előtt a megszokottnál is jobban figyeljenek az előttük haladókra, a követési távolság megtartására.

 

Kiemelt archív fotó – MTI Fotó: Komka Péter